Over medische beeldvorming

 

Medische beeldvorming en radiologie worden vaak als hetzelfde beschouwd, maar medische beeldvorming gaat ruimer dan radiologie. Medische beeldvorming is een verzamelnaam voor verschillende technieken om het lichaam in beeld te brengen. Beelden worden niet meer uitsluitend met röntgenstralen gemaakt (=radiologie), maar ook met geluidsgolven (=echografie) en magnetische resonantie (=NMR). Bijgevolg beschikken we op de afdeling Medische Beeldvorming over verschillende toestellen die gebruikt worden voor diverse onderzoeken. 

 

Röntgentoestellen

Bij radiografie wordt met behulp van röntenstralen (ook X-stralen genoemd) een foto van het inwendige lichaam gemaakt. Radiografie is de oudste, meest toegepaste techniek. Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoekstafel met daarboven een röntgenbuis. Deze buis stuurt röntgenstralen uit en maakt een foto van het inwendige lichaam. Deze stralen worden vervolgens door een computer omgezet in beelden. 

 

Echografietoestellen 

Bij echografie wordt géén gebruik gemaakt van ioniserende straling, maar wel van geluid. De frequentie van het gebruikte geluid is zo hoog dat het voor de mens niet hoorbaar is (ultrasoon geluid). Op basis van weerkaatsingen van deze ultrageluiden, of echo's, kunnen beelden gemaakt worden. 

 

Mammografietoestellen 

Een mammografie is een röntgenfoto van de borsten. Deze foto maakt de verschillende structuren van de borst zichtbaar, zodat afwijkingen die nog niet voelbaar zijn in een vroeg stadium opgespoord kunnen worden. 

 

MR

Bij magnetische resonantie (Magnetic Resonance Imaging of MRI) maakt men gebruik van een sterk magnetisch veld en radiogolven om het inwendige lichaam in beeld te brengen. Voor dit onderzoek wordt de patiënt in het apparaat geschoven, waarna de onderzochte weefsels in beeld worden omgezet. 

 

Spiraal CT-scan 

Net zoals bij radiografie maakt een computertomografie (CT) gebruik van röntgenstralen. Bij CT worden echter veel meer beelden gemaakt. Het zijn dwarsdoorsneden van het inwendige lichaam, die samen een heel volume bestrijken. De patiënt wordt dus als het ware 'gescand' in 3D. 

 

PedCat Cone-Beam CT-scan

Deze scan is het allernieuwste toestel van onze afdeling. Dit toestel analyseert enkels en voeten, terwijl de patiënt rechtstaat. Naast een gerenommeerd ziekenhuis in Londen en München is onze dienst het derde ziekenhuis in Europa dat het toestel heeft aangekocht. 

 

Dexa Botsdensitometrietoestel 

Met dit toestel meten we de botmineraaldichtheid op verschillende plaatsen, zoals de heup, de wervelkolom en eventueel andere botten. Met behulp van een zeer lage dosis röntgenstralen kunnen we zo de hoeveelheid kalk in het bot meten. De botdichtheid geeft een aanwijzing over het risico op een breuk. Het onderzoek zelf duurt slechts enkele minuten. Auteur: Lieve Dierickx
Laatste aanpassing: 7/06/2016