Voetverzorging

Podologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de structuur, de functie en de fysiopathologie van de voet. De podoloog onderzoekt en behandeld klachten die voortvloeien uit het niet goed functioneren van de voet. Zowel klachten van huid en nagels van de voet als klachten aan het bewegingsstelsel behoren tot het werkveld van de podoloog.

 

Acties

  • Preventie door advies in verband met schoeisel, goede hygiëne en verzorging van de voet.
  • Instrumentele behandeling: dit bestaat uit het knippen van de nagels, verwijderen van eelten likdoorns en behandelen van wratten.
  • Vervaardigen van beschermende, corrigerende en ondersteunende middelen zoals: nagelbeugel bij ingroeien van de nagel en siliconetherapie bij een afwijkende stand van een of meerdere tenen
  • De podoloog heeft een belangrijke rol in het screenen van de voeten bij diabetespatiënten. Dit ter preventie of behandeling van wonden en infecties ter hoogte van de voeten. Door de verminderde gevoeligheid in de voeten wordt de kans op wondjes groter. Als dit dan nog gpaard gaat met een verminderde doorbloeding, kan de wonde gaan infecteren wat in het slechtste geval tot amputatie kan leiden. Om dit te voorkomen kan de podoloog zoeken naar oplossingen om de druk te verminderen en zo de kans op wondjes te verkleinen. Ook indien er al een wonde aanwezig is, is het van belang dit drukvrij te leggen want door de constante druk kan een wonde niet voldoende genezen.

Onze podologe is werkzaam in campus Deurne.

 

 

Voor afspraken:

Jolien Van de Velde

03 320 50 00

jolien.van.de.velde@azmonica.be

 

 

 Auteur: Lieve Dierickx
Laatste aanpassing: 12/09/2018