Verloop van het onderzoek

 

Aan de hand van deze website willen wij graag een antwoord geven op vaak gestelde vragen in verband met de voorbereiding en de uitvoering van een scintigrafie of 'scan' op onze dienst nucleaire geneeskunde.

 

Wat is een scintigrafie?

Bij een scintigrafie of 'scan' wordt een minimale hoeveelheid radioactieve stof toegediend. Voor een goede werking van de stof kan het tot enkele uren duren alvorens beelden kunnen gemaakt worden van bijvoorbeeld het skelet, het hart, de lever, de nieren, ... . De verpleegkundige zal dan ook bij de toediening van het product met u afspreken wanneer u zich opnieuw moet melden voor het maken van de beelden. In de tussentijd zal u gevraagd worden voldoende (1 tot 1,5 liter) water te drinken en kan u gerust de afdeling verlaten. Tijdens het onderzoek kan u eveneens de kleren aanhouden. Wel vragen we u alle metalen voorwerpen en juwelen te verwijderen.

 

Is dit onderzoek gevaarlijk?

Deze radioactieve stof is niet gevaarlijk en de gebruikte straling ligt in de orde van grootte van de klassieke radiologische onderzoeken. Het onderzoek is dan ook veilig, volledig pijnloos en veroorzaakt geen allergische reactie.

 

Wat bij zwangerschap en/of borstvoeding?

Indien u zwanger bent, de menstruatie uitblijft of borstvoeding geeft, gelieve dit te melden bij het maken van de afspraak en zeker voor het starten van het onderzoek. Samen met u zullen we dan een verdere planning uitwerken.

 

Een onderzoek bij kinderen?

Ook voor kinderen is dit onderzoek volledig veilig. We passen de dosis aan in functie van het gewicht van uw kind. Er zal hier dan ook naar gevraagd worden.

 

Voorbereiding van het onderzoek?

Voor de meeste nucleaire onderzoeken dient u niet nuchter te zijn. Voor onderzoeken van hart en maag moet u echter wel nuchter zijn. Indien een bijkomende voorbereiding nodig is, wordt u dit meegedeeld bij het maken van de afspraak.

 

Wat gebeurt er met de resultaten van uw scintigrafie?

Van het onderzoek wordt een rapport gemaakt. Dit rapport wordt samen met de beelden opgestuurd naar de aanvragende arts, die u de resultaten zal meedelen bij een volgend bezoek.

 

We hopen dat uw onderzoek op onze dienst zo vlot en aangenaam mogelijk verloopt. Indien u nog vragen heeft of een afspraak wenst te maken, aarzel niet om ons te contacteren op 03 240 27 14.

 

 

 Auteur: Lieve Dierickx
Laatste aanpassing: 17/02/2015