Heelkundige ingreep

Voor sommige patiënten met ernstige of morbide obesitas en/of medische problemen is het niet voldoende om enkel beweeg- en eetgewoonten te veranderen. Om optimaal gewichtsverlies te behalen is in dit geval een chirurgische ingreep nodig. Hierbij is er een multidisciplinair team ter beschikking bestaande uit chirurgen, een diëtist, een endocrinoloog en een psycholoog.

Obesitaschirurgie kent grotendeels drie soorten ingrepen (restrictieve,  gecomineerde en malabsortieve). Deze vereisen achteraf de nodige begeleiding door het obesitasteam . Dit verloop heeft een zeer goed gewichtsverlies en een meer optimale levenskwaliteit als uitkomst. De pre- en postoperatieve begeleiding kan u met het programma slim@move geboden worden.

 

De laparoscopische gastric bypass bestaat uit een maagverkleining met een verminderde voedselinname en energieabsorptie als gevolg. Deze ingreep wordt voornamelijk toegepast voor volume-eters en patiënten die veel zoetigheden eten.

 

De aanpasbare laparoscopische maagband  of ring is een restrictieve ingreep waarbij de maaginhoud kleiner wordt en u sneller verzadigd bent. Ook dit is een oplossing voor volume-eters.

 

Een andere restrictieve ingreep is de laparoscopische sleeve gastrectomie waarbij de maag wordt verkleind en er een buisvormige maag wordt gecreëerd. Hierdoor kan men kleinere porties eten met een verzadigd gevoel.

 

Voor een meer uitgebreide uitleg en vragen kan u de brochure nalezen of een arts raadplegen.

 

Gastric bypass                                        Aanpasbare maagband           Sleeve gastrectomie

Gastric_Bypass_1.jpg aanpasbare_maagband.JPG  sleeve_gastrectomie.JPGAuteur: Lieve Dierickx
Laatste aanpassing: 10/12/2015