Oorzaken

Obesitas kent verschillende oorzaken. Een arts op de afdeling gaat met u na welke oorzaken bij u van toepassing zijn. Met deze kennis is het eens zo praktisch om de juiste oplossing te vinden voor uw obesitasproblematiek.

 

Energieregeling

De hoofdoorzaak van obesitas bestaat uit een verstoord evenwicht tussen de energieopname en het energieverbruik. Wanneer de opname van energie (voedsel) groter is dan de energie die wordt verbruikt dan stijgt het lichaamsgewicht. Dit onevenwicht in het lichaam is een chronische toestand die op zijn beurt het gevolg is van verschillende oorzaken.

 

Erfelijkheid

Genetische factoren spelen een belangrijk rol in de ontwikkeling van obesitas. Bepaalde mensen hebben meer aanleg voor een snellere gewichtstoename omdat de stofwisseling in het menselijk lichaam voor een deel door de genen wordt bepaald.


Voedselopname

Wanneer een lichaam meer voedsel opneemt dan het verbruikt, slaagt het deze reserves op in de vorm van vetweefsels. In onze huidige maatschappij is er veel (vettig) voedsel dat heel wat calorieën bevat. Als we deze niet snel genoeg verbranden, stijgt het gewicht. Een voedingsdeskundige op de afdeling overloopt samen met u uw eetschema en maakt aanpassingen waar nodig.

 

Beweging

Wanneer de aanbevolen duur van 30 minuten intensieve beweging per dag niet wordt bereikt, verhoogt de kans op overgewicht. De obesitaskliniek wordt versterkt door bewegingstherapeuten die u mee begeleiden om uw conditie te optimaliseren.

 

Medicatie

Bepaalde medicatie kan ook leiden tot zwaarlijvigheid. Zo kunnen geneesmiddelen een invloed uitoefenen op de eetlust, waardoor u meer honger krijgt. Enkele van deze stimulerende middelen zijn bijvoorbeeld anti-epileptica, corticoïden en psychoactieve medicijnen.  Auteur: Lieve Dierickx
Laatste aanpassing: 10/12/2015