App begeleidt chronische rugpatiënten terug naar actieve leven

 

Chronische rugpijn is een belemmering in onze dagelijkse activiteit. Een beweeglijke wervelkolom zonder enige vorm van pijn of stramheid is waar we naar streven. Wanneer alle andere “conservatieve” therapieën de klachten niet kunnen verminderen, kan een ingreep aan de wervelkolom uitkomst bieden.  

 

Primeur: Rapid Recovery Program MiSPINE

Het Rapid Recovery Program is een nieuw ontwikkeld multidisciplinair programma onder leiding van orthopedisch chirurg dr. Geert Mahieu. Rapid Recovery betekent ‘snel herstel’ en werd ontwikkeld om alle aspecten van patiëntenzorg te optimaliseren, van het eerste consultatie-contact tot ontslag uit het ziekenhuis en nabehandeling. Het begeleiden en opvolgen van een patiënt start voor de opname in het ziekenhuis en gaat ook verder dan de klassieke ziekenhuisopname.

Waar in het verleden het adagio ‘met rugpijn moet je stilliggen’ gold, is dit vandaag de dag niet meer zo. Het Rapid Recovery Program wil chronische rugpijnpatiënten op de 1ste dag na de operatie al uit het bed om verantwoord aan hun herstel te werken. Door deze snelle mobilisatie kan de patiënt ook op dag 5 versneld naar huis gaan waar ze dankzij de ‘patiënt journey app’ verder begeleid worden in hun herstelproces.

Mobile health

Samen met het Rapid Recovery Program werd ook een app ontwikkeld om de betrokkenheid van de patiënt te bevorderen. Via de ‘patiënt journey app’ krijgt de patiënt de relevante informatie die aangepast is aan het individuele programma van de patiënt, op het juiste moment, kunnen ze hun persoonlijke behandeling en eigen vooropgestelde doelstellingen beter opvolgen en voelen patiënten zich ook veilig en beter ondersteund doordat een zorgprofessional vanop afstand mee kan volgen. “De app geeft de patiënt ook na de ziekenhuisopname de nodige informatie en begeleiding. Het zelfvertrouwen zal hierdoor groeien wat ook het herstelproces naar een actief leven zal bevorderen”, aldus dr. Geert Mahieu. De app is eenvoudig en gratis verkrijgbaar via de appstore (google play en apple).

 

app_1.jpgAuteur: Lieve Dierickx
Laatste aanpassing: 24/04/2018