AZ Monica zet deuren open voor zelfstandige vroedvrouwen

Ziekenhuis AZ Monica in Deurne zet voortaan de deuren open voor zelfstandige vroedvrouwen om er zelf hun bevallingen te begeleiden. De zwangere vrouw en haar vroedvrouw zijn baas, medische hulp is snel voorhanden. AZ Monica hoopt zo een groeiend publiek aan te boren van vrouwen die het persoonlijke en natuurlijke van een thuisbevalling willen combineren met de veilige setting van een ziekenhuis. ‘We streven naar een open systeem, waar moeders over hun eigen bevalling kunnen beslissen’

“De jongste jaren leggen vroedvrouwen zich voornamelijk toe op postnatale zorg bij pas bevallen moeders thuis, omdat het ziekenhuisverblijf is verkort”, zegt Reyns. “Een minderheid begeleidt thuisbevallingen. Maar dat ze effectief bevallingen zelf mogen begeleiden in ziekenhuizen, creëert mogelijkheden. We streven naar een open systeem in alle ziekenhuizen, waar moeders over hun eigen bevalling kunnen beslissen. De geesten rijpen in die richting, maar niet alle ziekenhuizen zijn daar klaar voor.”

“Vaak is dat niet vanwege de moeders in spe, maar vanwege het financiële aspect, zegt Tom Van den Broeck, een van de vijf zelfstandige vroedkundigen van praktijk La Madrugade in Borgerhout. “In tegenstelling tot gynaecologen in Nederland, worden gynaecologen bij ons betaald per prestatie, en dus ook per bevalling. Dan is het ook logisch dat ze zich wat miskend zouden kunnen voelen.” Van den Broeck en zijn team hebben ervaring met de begeleiding van bevallingen in het Sint-Vincentiusziekenhuis en in het UZ Antwerpen. “Dat we nu ook in AZ Monica terechtkunnen, is weer een kers op de taart. Een erkenning van waar we voor opgeleid zijn: de volledige begeleiding van een bevalling, zolang die normaal verloopt. En een erkenning voor de zwangere vrouw die bij de bevalling haar eigen ding kan doen, met onze steun en in de veilige setting van een ziekenhuis.”

Contracten

AZ Monica factureert aan de mutualiteit van de vrouw die moet bevallen. Dat bedrag gaat naar de zelfstandige vroedvrouw, verminderd met 15 procent, vooral voor het gebruik van de verloskamer. Niet zomaar elke vroedvrouw kan het ziekenhuis binnenlopen om een bevalling te begeleiden. AZ Monica sluit eerst contracten af met erkende vroedkundigen uit de zorgregio, legt hoofdarts Jean-Paul Sion uit.

“De vroedkundige krijgt zo de volledige verantwoordelijkheid in handen, tot hij of zij de hulp inroept van een van onze gynaecologen. Bij de bevalling is ook steeds een van onze vaste vroedvrouwen aanwezig. En zij zullen de bevallen vrouw ook in het ziekenhuis verder ondersteunen, als ze hier wenst te blijven.” “We willen op die manier een doelpubliek coveren dat we nu missen”, zegt hoofdarts Sion nog.

Opmerkelijk: het is de hoofdvroedvrouw van AZ Monica, Karima Soussi, die het project op gang getrokken heeft. “Dat was een groeiproces voor alle betrokkenen op de kraamafdeling, maar het momentum is er nu.”

Geen indringers

“Nee, we beschouwen die zelfstandige vroedvrouwen niet als indringers”, zegt Soussi. “Toen ik 25 jaar geleden begon, was dat misschien anders. Maar nu beschouwen we elkaar als complementair.Auteur: Lieve Dierickx
Laatste aanpassing: 26/04/2018