Meer dan 80% van onze medewerkers laat zich vaccineren tegen de griep!

Labo_CA.jpgMeer dan 80% van de medewerkers van AZ Monica lieten zich vaccineren tegen de griep, een stijging met 6% ten opzichte van 2018. Essentieel om niet enkel zichzelf maar ook de patiënten en bezoekers te beschermen tegen het griepvirus. Door volop in te zetten op intensieve educatie en sensibilisering behaalt AZ Monica het gouden certificaat van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Prioritaire doelgroep

Zorgverleners en medewerkers in een ziekenhuis zijn vaker blootgesteld aan mensen met griep. Daarnaast is er het aspect van solidariteit naar de collega’s toe. Wie in de winter ziek wordt en uitvalt, bezorgt zijn of haar collega’s extra werklast aangezien hetzelfde werk door minder mensen dient gedaan te worden. Ten slotte is het wetenschappelijk aangetoond dat een gevaccineerd persoon minder kans heeft om iemand anders te besmetten met het virus. Patiënten die reeds verzwakt zijn, zijn meer vatbaar voor ziekten zoals de griep. Doordat onze medewerkers zich in hoge mate laten vaccineren, kunnen zij anderen alvast niet besmetten. Onze patiënt verdient alvast geen griep.

Educatie en sensibilisering

gastro-enterologie.jpgSinds 2017 kent AZ Monica een sterke stijging inzake het aantal gevaccineerde medewerkers. Educatie en sensibilisering zijn heel belangrijk in dit verhaal. Dat bereiken we onder meer door actief rond te gaan op de afdelingen met een mobiele prikkar, we praten met onze medewerkers, nuanceren de misvattingen en vullen de lacunes  over vaccinatie op. Dagelijks konden medewerkers zich ook op onze spoedafdeling laten vaccineren en op het intranet verscheen na elke campagneweek een update met toffe foto’s van medewerkers die het doel van 80% op hun afdeling bereikt hadden. 

Voorbeeldziekenhuis

Ziekenhuizen zijn complexe organisaties met veel betrokken partijen.  AZ Monica is met  een vaccinatiegraad van meer dan 80% in elk geval een voorbeeldziekenhuis. Het Agentschap Zorg en Gezondheid mikt met hun campagne op 80%, dus dat doel is al behaald. Een mooie beloning voor al onze inspanningen.  Een patiënt verdient immers geen griep!Auteur: Lieve Dierickx
Laatste aanpassing: 12/12/2019