Een hart voor de patiënt!

Borstkliniek AZ Monica ontwerpt hartvormig kussen samen met de provinciale school AvAnt.

 

De Borstkliniek AZ Monica, onder leiding van topdokter Nathalie Degrieck, geeft al haar borstkankerpatiënten een hartvormig kussentje. Niet alleen hebben kankerpatiënten last van de directe gevolgen van hun ziekte, maar ook van kleine kwaaltjes na een ingreep. Het hartvormige kussen maakt niet alleen een comfortabele houding mogelijk maar door de specifieke vorm zorgt het kussen ook voor een betere ondersteuning van de geopereerde borst en oksel. Leerlingen van de provinciale school AvAnt, campus Rivierenhof maken de kussens als onderdeel van hun opleiding ‘Mode en realisatie’. Dankzij de steun van Stichting tegen kanker, kunnen die gratis uitgedeeld worden. De patiënten zijn alvast heel blij met het geschenk. "Dit voelt heel comfortabel!"

 

Kankerpatiënten hebben het vaak erg zwaar. Niet alleen hebben ze last van de directe gevolgen van de ziekte maar ook na een ingreep zorgen kleine kwaaltjes vaak voor heel wat zorgen. Borstkankerpatiënten van de borstkliniek AZ Monica krijgen daarom in de toekomst allemaal een hartvormig kussen voor een betere ondersteuning van de geopereerde borst en oksel. Hoewel het een eenvoudig ontwerp is, blijkt het kussen heel effectief te zijn. Patiënte Magda Covents kreeg het eerste kussen cadeau. Na de informatie en eens het kussen goed stak onder de oksel, merkte Magda meteen een verschil. "Heel comfortabel. Door het litteken van de operatie aan de zijkant van je borst, hou je je arm wat hoger zodat je niet tegen het litteken komt. Maar dat zorgt ervoor dat je schouder moe wordt en dat je spieren verstijven. Maar ook psychologisch is het een factor die speelt. Je wordt telkens herinnert aan de operatie. Het kussen geeft voldoende ondersteuning en ziet er nog mooi uit ook. Dat het door leerlingen gemaakt is in het kader van hun opleiding, maakt het alleen maar mooier," vertelt Magda. Dat het kussen een positief effect heeft, bevestigd de borstverpleegkundige van AZ Monica, Kim Fransen. "Door het kussen kunnen patiënten zelfstandiger bewegen en zetten ze die stap ook sneller. Ze pakken al eens een boek vast en maken een wandelingetje." Het was Kim Fransen die op het idee kwam van de hartvormige kussens.

 

De kussens worden gemaakt door de leerlingen van het eerste en tweede jaar Mode en Realisatie van de provinciale school AvAnt, campus Rivierenhof. Op dit moment hebben de leerlingen al een vijftiental kussentjes gemaakt maar dat moeten er zo een driehonderd worden. Dankzij de financiële steun van Stichting tegen kanker, kan de school het materiaal aankopen en worden de kussens in AZ Monica gratis uitgedeeld. De patiënten mogen ze ook mee naar huis nemen.

 

In België worden jaarlijks ongeveer 10.500 nieuwe gevallen van borstkanker bij vrouwen vastgesteld. Zo een 2.300 overleven de ziekte niet. Met dat aantal is deze vorm van kanker meteen de meest voorkomende vorm bij vrouwen. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Jaarlijks worden zo een tachtig mannen met de ziekte geconfronteerd.Auteur: Lieve Dierickx
Laatste aanpassing: 8/02/2018