Na kanker samen over de eindmeet van de Zwintriathlon

1000 meter zwemmen, 45km fietsen en 10km lopen: hoe bereid je je na een kankerbehandeling het best voor op een sportuidaging van formaat? En hoe belangrijk is steun van je omgeving? Op deze en andere vragen zoekt Tria-GO! een antwoord, een uniek onderzoeksproject van AZ Monica, UZA en de nationale borstkankercampagne Think-Pink. Twaalf deelnemers verleggen samen met buddy's, peters en meters grenzen. Hun doel: op 7 september met heel het team de eindmeet halen van de Zwintriathlon.

 

Op zoek naar optimale duurtraining en haar effecten

De negen borstkankerpatiënten en drie patiënten met andere vormen van kanker rondden hun behandeling 1 tot 3 jaar geleden af. Maar leren leven met kanker stopt niet na de behandeling. Wat het voor hen betekent om fysieke prestaties te leveren zoals sporten, maar ook re-integratie in het dagelijkse leven, zijn onderwerpen die om meer aandacht vragen.

Met Tria-GO! willen onderzoekers nagaan welke invloed duursport heeft op het mentale welzijn en de fysieke fitheid van lotgenoten. Ook het sociale luik nemen ze onder de loep. Het trainingstraject biedt inzicht in optimale revalidatiemogelijkheden en de beste aanpak om na een kankerbehandeling een sportieve krachttoer neer te zetten.

 

Omkaderd door een topteam

Het is een prestatie waar heel wat voorbereiding aan vooraf gaat. Daarvoor kunnen de deelnemers 9 maanden lang rekenen op professionele, multidisciplinaire omkadering: een erkende triatlontrainer met Olympische coachervaring, een kinesitherapeut, medici van AZ Monica en UZA, een psycholoog en een diëtist. Ook enkele professoren en diensthoofden van AZ Monica en UZA nemen als peter of meter van a tot z deel aan het trainingstraject, om aan den lijve te ondervinden wat de uitdaging precies inhoudt.

 

Steun uit eigen omgeving

Naast professionele begeleiding kunnen de lotgenoten ook rekenen op een vertrouwenspersoon die mee traint: Een vriend(in) of familie die tijdens de behandeling een rots in de branding bleek. De onderzoekers willen daarmee nagaan hoe belangrijk die steun is voor zo’n prestatie.

 

Voor meer info: lieve.dierickx@azmonica.be Auteur: Lieve Dierickx
Laatste aanpassing: 22/01/2016