Wereldprimeur AZ Monica voor meniscusoperaties

 

Prof. dr. Peter Verdonk, Orthopedisch Kniespecialist verbonden aan het orthopedisch centrum  Antwerpen (AZ Monica) en Universiteit Gent heeft op 9 juli 2014 de eerste patiënt geopereerd van een internationale Klasse-I studie met het NUsurface® Meniscus Implantaat.

 

De “VENUS-studie” (Verification of the Effectiveness of  the NUsurface® System) is opgezet als zogenaamd “Randomized Controlled Trial” (RCT), de hoogste standaard van klinisch wetenschappelijk onderzoek. Binnen deze studie wordt een nieuwe behandelvorm, het NUsurface® Meniscus Implantaat 1-op-1 vergeleken met de huidige ‘Gouden Standaard’ behandeling van patiënten welke kniepijn hebben ten gevolge van een onvoldoend functionerende meniscus, met name na een eerdere meniscusoperatie. Voor deze patiënten is er tot op heden geen afdoende therapie beschikbaar.

 

Peter Verdonk, die sedert 2 jaar ervaring heeft met het NUsurface® Meniscus Implantaat : "Ik ben onder de indruk van de huidige resultaten en geloof dat deze therapie een nieuwe mogelijkheid kan bieden voor patiënten met een meniscus problematiek, die vaak een lange en pijnlijke weg gaan naar een knieprothese.” Hij vervolgt: “De behandeling vraagt een nauwgezette meniscus voorbereiding middels een kijkoperatie, zoals we dat gewend zijn te doen, gevolgd door een beperkte verlenging van de toegang tot 4-6 cm, waarna het implantaat eenvoudig ingeschoven kan worden, hetgeen slechts een extra 15 minuten aan de operatietijd toevoegt.”

 

“Eerdere klinische studies in verschillende landen hebben het voordeel van het NUsurface® Meniscus Implantaat voor patiënten met vroege osteoarthrose van de knie aangetoond.”, aldus Lex R. Giltaij, MD MBA, President & COO van Active Implants. “Wij zijn er trots op met zulk gerespecteerde kniechirurgen te kunnen werken als prof. dr. Verdonk.” Met hun deelname aan deze studie hebben wij er het volste vertrouwen in de superioriteit van deze behandeling ten opzichte van de huidige standaard aan te kunnen tonen en daarmee een groot hiaat in de behandelmogelijkheden tussen de huidige standaard en een knieprothese op te vullen.” Active Implants werkt voor deze studie samen met leidende knie-/sportchirurgen in België, Italië, Israël, Nederland, Zweden, Frankrijk en Duitsland.

 Auteur: Lieve Dierickx
Laatste aanpassing: 10/07/2014