Geopereerd, maar nog niet helemaal aangesterkt? Dan kunt u een tussenstop inlassen in Drie Eiken, een verblijf met alle comfort gekoppeld aan professionele zorg.

 

Ziekenhuisverblijven worden almaar korter, maar niet iedereen die het ziekenhuis verlaat, voelt zich al fit genoeg om naar huis te gaan. Drie Eiken, dat op 15 maart 2015 de deuren opende, wil voor die patiënten een oplossing bieden. Ze genieten er de faciliteiten en het comfort van een viersterrenhotel, maar kunnen er tegelijk ook de nodige zorg krijgen. Het gaat om een gezamenlijk initiatief van het AZ Monica en het UZA.

Comfort, luxe en zorg

 

Drie Eiken mikt op gasten die tijdelijk zorg nodig hebben: omdat ze een ingreep of zware behandeling achter de rug hebben, omdat ze moeten aansterken voor een operatie, omdat ze chronisch ziek zijn en een tijdje wat meer zorg nodig hebben, omdat de mantelzorger even niet voor hen kan zorgen ... Ook partners of mantelzorgers die in de buurt van hun zieke willen blijven terwijl die in het ziekenhuis ligt, zijn welkom. Het verblijf telt 58 eenpersoonskamers en 10 tweepersoonskamers voor wie er samen met de partner of mantelzorger wil verblijven.

Het volledige gebouw is rolstoeltoegankelijk en ook de kamers zijn aangepast aan de noden van zorgbehoevende gasten. Toch lijkt Drie Eiken in niets op een ziekenhuis. 'De kamers zien eruit als luxekamers. We zorgen alleen voor aanpassingen als dat nodig is, bijvoorbeeld steunelementen of bankjes in de badkamer of een verhoging van het bed. Het gevoel van comfort en luxe primeert. De mogelijkheid tot zorg is aanwezig, maar nauwelijks zichtbaar', zegt manager Stefaan Desmyttere.

 

Maar wat houdt de zorg precies in? 'Inbegrepen is basiszorg door een verpleegkundige, te vergelijken met de zorgen die een thuisverpleegkundige aanbiedt', legt Desmyttere uit. 'Ik denk dan bijvoorbeeld aan wondzorg, inspuitingen, begeleiding bij de medicatie ... Patiënten die dat willen, kunnen ook hulp krijgen bij het wassen.' Ook kinesitherapie is mogelijk: mits voorschrift gelden de normale terugbetalingstarieven. Het team werkt bovendien samen met een huisarts en apotheker, die dagelijks de nodige medicatie aanlevert. Desmyttere: 'Voor onze gasten is het ook een geruststelling dat we vlak naast het UZA gelegen zijn. Bij een acuut medisch probleem is de dienst spoedgevallen vlakbij.'

Bedoeling is dat de gasten zelfstandig in Drie Eiken verblijven en zelf de regie van hun zorg in handen houden. 'Je mag ons niet vergelijken met een rusthuis of revalidatiecentrum', nuanceert Desmyttere. 'We houden geen toezicht op de gasten en komen niet rond met medicatie. Ook bedlegerige of zwaar zorgbehoevende patiënten kunnen we niet opvangen.'
De gasten kunnen genieten van heel wat comfort, zoals luxueuze kamers met internetverbinding en digitale televisie, room service, een fitnessruimte, een kappers- en beautysalon, een zonneterras ... Lekker eten kan natuurlijk ook in het restaurant, dat – indien gewenst – rekening houdt met dieetbeperkingen. Wie wil, kan ook een wellnessruimte met stoombad, infraroodcabine, bubbelbad en massagebed huren. 'In die zin is het verblijf in Drie Eiken een moment van rust tussen ziekenhuis en thuis', besluit Desmyttere.

Een verblijf boeken?

Wilt u een kamer boeken? Neem dan contact op met Drie Eiken om de verblijfsduur en uw zorgbehoefte te bespreken. Vervolgens kunt u van de website een aanvraagdocument downloaden dat u laat invullen door uw arts of huisarts. Nadat de zorgmanager van Drie Eiken uw aanvraag heeft goedgekeurd, is uw boeking definitief. Als u in het ziekenhuis verblijft, kan de dienst patiëntenbegeleiding de aanvraag voor u regelen.

Voor een overnachting in een eenpersoonskamer met vol pension betaalt u 125 euro. De grotere ziekenfondsen betalen daarvan een deel terug, meestal 20 euro per nacht.

Info: Drie Eiken, Drie Eikenstraat 655, Edegem, info@zorghotel3eiken.be, T 03 821 12 11, www.drie-eiken.com.
Auteur: Lieve Dierickx
Laatste aanpassing: 14/04/2015