AZ Monica wint prestigieuze Industry Award

 

Het is in ziekenhuizen niet anders dan in commerciële sectoren: klanten worden steeds veeleisender en de budgetten om aan die wensen te voldoen, steeds kleiner. Het AZ Monica trekt de tendens om logistieke processen te optimaliseren daarom verder door naar de invoering van Lean – principes uit de bedrijfswereld. 

 

Een van de problemen waar ziekenhuizen vandaag mee kampen is het schaarser worden van verpleegkundigen. Daarom is het een prioriteit geworden om ervoor te zorgen dat deze mensen zich maximaal kunnen focussen op hun kerntaak: het begeleiden en verzorgen van patiënten. Dat wordt onder meer gerealiseerd door hen te verlossen van alle mogelijke logistieke taken zoals het aanvullen van voorraden, het patiëntentransport, maaltijdregistratie, enz. Om ook die taken zo efficiënt mogelijk uit te voeren wordt in ziekenhuizen steeds meer ingezet op automatisering en ondersteuning door logistieke software. Dat leidde in AZ Monica onder meer tot een RFID-ondersteund lokaal voorraadbeheer en een zelfactiverende smartphone toepassing voor de logistieke medewerkers.

 

Het innovatieve idee bij AZ Monica is de organisatie van het geheel en de manier van werken waarbij logistieke medewerkers in de takenlijst op hun iPhone zelf kunnen kiezen welke taak ze gaan uitvoeren. Het verhoogt de betrokkenheid van de medewerkers en taken worden sneller en beter afgehandeld. Volgens een eerste schatting bedraagt de efficiëntieverhoging maar liefst dertig procent. Daarbij geeft het verpleegkundigen de mogelijkheid om hun job optimaal te doen, ondersteund door moderne technologie, wat ook als een positief punt ervaren wordt. En ook de patiënt heeft al direct wat minder zorgen als hij merkt dat alles in het ziekenhuis vlot en zonder fouten geregeld wordt.

 

Bekijk hier de reportage die Kanaal Z in ons ziekenhuis maakte.

 Auteur: Lieve Dierickx
Laatste aanpassing: 18/05/2013