Beste patiënt,

Beste bezoeker,

We geven op deze pagina de meest recente informatie en maatregelen mee om jezelf en onze patiënten maximaal te beschermen tegen een mogelijke COVID 19-besmetting. Gelieve onze communicatie ter harte te nemen.

 

INHOUD

 • Spreek een videoboodschap in voor jouw familielid!
 • Steun onze zorghelden in de strijd tegen het coronavirus
 • VRTnieuws op bezoek: hoe organiseert AZ Monica zich ten tijde van het coronavirus?
 • Mag ik een begeleider meenemen als ik op dringende afspraak kom?
 • Het wordt drukker maar toevloed blijft beheersbaar
 • Alle niet-dringende behandelingen, onderzoeken en operaties uitgesteld tot 17 april.
 • Dank u wel voor de harverwarmende reacties!
 • Crisisteam houdt vinger aan de pols.
 • Warme oproep aan iedereen!
 • Wasgoed ophalen en brengen
 • Wij maken onze eigen maskers. Help je mee?
 • Beperkt openbaar vervoer
 • Mondneusmaskers: doneer jouw voorraad!
 • Volg AZ Monica op sociale media voor de meest recente afspraken
 • AZ Monica is voorbereid op wat komt
 • Maatregelen voor patiënten m.b.t. afspraken
 • Maatregelen voor bezoekers
 • Wat met was en dergelijke?
 • Gevolgen voor onze vormingen en infosessies
 • Bescherm jezelf!
 • Voel je je ziek en vertoon je symptomen van het coronavirus?
 • Meer informatie?


01.04.2020 - Spreek een videoboodschap in voor jouw familielid

Naar aanleiding van de actuele corona crisis en de hierrond opgestelde maatregel omtrent het bezoekverbod, lanceert AZ Monica 'De Babbelbox'. Dit houdt in dat door u gemaakte videoboodschappen (max. 10 minuten) of e-mails aan patiënten kunnen doorgegeven worden. Ook het inplannen van skype- en telefoongesprekken (max. 15 minuten) met patiënten kan vanaf nu.

 • Wilt u een e-mail sturen of een zelfgemaakte videoboodschap (max. 10 minuten) doorgeven? Dit kan via babbelbox@azmonica.be. Vermeld duidelijk naam, voornaam, geboortedatum, afdeling en kamer van de patiënt.
 • Voor skype- of telefoongesprekken kan u uw voorkeurmoment laten weten; dit elke werkdag tussen 08.00u en 14.00u. U mag meerdere malen per week gedurende 10 minuten een gesprek aanvragen. Mail hiervoor eveneens naar babbelbox@azmonica.be of bel naar 03 320 50 90.

 

01.04.2020 - Steun onze zorghelden in de strijd tegen het coronavirus

We krijgen sinds de uitbraak van de coronacrisis heel wat vragen van mensen en ondernemingen die het AZ Monica materieel of financieel willen steunen. Het medeleven is hartverwarmend en een opsteker voor al onze medewerkers, voor én achter de schermen. Zij staan in de vuurlinie, maar met uw steun staan ze sterker. Onze oprechte dank aan iedereen die ons steunt in deze uitzonderlijke tijden. Uw warme gift helpt ons om elke dag warme zorg te bieden. Hier leest u waar en bij wie u terecht kan om uw schenking vlot bij de juiste mensen te krijgen.

 

31.04.2020 - VRTnieuws op bezoek: hoe organiseert AZ Monica zich ten tijde van het coronavirus?

Ziekenhuizen hebben zich gereorganiseerd om alle COVID-patiënten te kunnen opvangen, maar ook de normale spoeddiensten te kunnen laten draaien. Vele specialisten van verschillende medische disciplines helpen op onder andere de spoeddiensten zodat ervaren spoedartsen zich kunnen concentreren op de afgesloten COVID-diensten.

Herbekijk hier de niewsreportage.

 

30.03.2020 - Mag ik een begeleider meebrengen als ik op dringende afspraak kom?

Neen, dat mag niet. U dient alleen naar de dringende afspraak of het dringende onderzoek te komen. Er zijn wel volgende uitzonderingen:

 

 • U bent jonger dan 18 jaar. Dan mag u 1 ouder meebrengen.
 • U bent fysiek niet in staat om alleen naar de afspraak te komen; dan mag u eveneens 1 begeleider meebrengen.

 

30.03.2020 - Het wordt drukker maar toevloed blijft beheersbaar

De instroom van patiënten met een vermoeden van besmetting met het nieuwe coronavirus neem toe. Ook op onze 'COVID'-afdelingen die exclusief voorbehouden blijven voor patiënten met (een vermoeden van) besmetting door het nieuwe coronavirus, loopt het aardig vol, net als op de afdeling intensieve zorgen. Toch blijft de situatie beheersbaar door extra bijbestaffing en een intense maar vlotte samenwerking tussen verschillende diensten. 

 

29.03.2020 - Alle niet - dringende behandelingen, onderzoeken en operaties uitgesteld tot 17 april.

Alle geplande, niet-dringende ingrepen en opnamen zijn momenteel geannuleerd. We verlengen deze maatregel tot en met 17 april 2020.

Het is niet de bedoeling dat je zelf belt: wij contacteren jou de komende dagen om je te informeren of je opname, behandeling of onderzoek al dan niet zal doorgaan. We zullen achteraf zélf met onze patiënten contact opnemen om nieuwe consultaties in te plannen.

We nemen deze maatregel preventief om het risico op besmetting voor onze patiënten en eigen medewerkers zo veel als mogelijk te beperken. Ons ziekenhuis blijft in werking: je kan nog steeds terecht op onze campussen voor dringende medische zorg. 

 

27.03.2020 - Dank u wel voor de hartverwarmende reacties!

De witte lakens aan de gevels, het dagelijkse applaus, de vele pakjes voor onze patiënten, de vele (eetbare) donaties ...: het toont hoe velen in de strijd met het coronavirus het werk van onze medewerkers waarderen. We willen iedereen hiervoor van harte en nadrukkelijk bedanken. Samen staan we sterk in de strijd tegen dit coronavirus! 

 

Crisisteam houdt vinger aan de pols.

Een crisis zoals de huidige strijd tegen het nieuwe coronavirus kan je enkel op een geordende en gestructureerde manier aanpakken. Daarom werd begin maart reeds een 'coördinatieteam COVID-19' opgericht, onder leiding van Geert Smits, afgevaardigd bestuurder. Sinds de start komt dit kernteam idere dag, zeven op zeven, bijeen om de vinger aan de pols te houden en om, waar nodig, beslissingen te nemen of bij te sturen. In dit team zitten behalve enkele directieleden ook afgevaardigden van de diensten die het meest 'betrokken' zijn: (arts of verpleegkundige) van onze spoed, intensieve zorgen, ziekenhuishygiëne, preventiedienst, PR&communicatie, ... . 

Elke meeting wordt een agenda afgewerkt, beslissingen genomen en bijgestuurd. Het gaat bijvoorbeeld om de stand van zaken bij de voorraden (zowel van Persoonlijke BeschermingsMiddelen als medicatie), personeelsbezetting, infrastructuuraanpassingen, ....  I

Elke middag wordt er ook een webinar georganiseerd voor onze artsen en leidinggevenden zodat er kort op de bal kan worden gespeeld en een vlotte communicatiedoorstroming kan gebeuren.

 

AZ Monica hoopt op die manier de crisis te kunne aanpakken: met gedragen beslissinge, doortastende maatregelen, actuele opvolging en eensluidende communicate, zowel op de werkvloer als naar buiten.

U als 'externe' factor kan ons helpen door de algemene richtlijnen van de overheid te volgen:

 

 • social distancing: 1,5 meter
 • was regelmatig de handen

 

Warme oproep aan iedereen!

Fantastisch zijn jullie!! We willen iedereen van harte bedanken voor de solidariteit en donaties die we de voorbije dagen mochten ontvangen. Dit is écht nodig en stellen we ten zeerste op prijs. Het is hartverwarmend om zien dat we op jullie steun en hulp kunnen rekenen. We lanceren graag een warme oproep om naast mondmaskers ook ander materiaal aan ons te bezorgen. Welk? Dat vind je hier terug  (klik op deze link) !!  #togetherwecare #samentegencorona

 

Wasgoed en andere spullen ophalen en brengen

Was en andere spullen kunnen worden afgegeven aan de hoofdingang van het onthaal op elke campus. 

 • stop de kledij of andere spullen (ipad, geschenk, tekening, ...)  in een plastiek zak
 • vermeld duidelijk naam, voornaam + geboortedatum van patiënt, maar ook afdeling en kamer
 • u kan de spullen achterlaten in de 'drop zone' aan de hoofdingang van zowel campus Antwerpen als campus Deurne
 • dit kan dagelijks van 07.00u tot 19.00u 

 

 • vuile kledij of andere spullen brengen wij dagelijks tegen 15.00u naar beneden
 • dit kan ook afgehaald worden tussen 15.00u en 19.00u

Wij maken onze eigen maskers. Help je mee?

We appreciëren de talrijke initiatieven die ontstaan om elkaar te helpen. Momenteel hebben we een eigen naaiatelier opgericht.

Wil jij graag ook mee mondneusmaskers maken? Mail dan naar: mondmaskers.corona@azmonica.be

 

Beperkt openbaar vervoer

De Lijn beperkt zijn aanbod voor dienstverlening.

 

Mondneusmaskers: doneer jouw voorraad

Jullie kochten de afgelopen weken massaal mondneusmaskers bij de apotheker of elders. Onze artsen en verpleegkundigen zullen de komende weken deze maskers heel hard nodig hebben. Schenk jouw maskers aan ons ziekenhuis! Breng ze naar de hoofdingang. Jullie zijn van harte bedankt om onze gezondheidsmedewerkers hiermee te helpen!! Op het masker of de verpakking staan verwijzingen van het type: 

 

 • CE-label (nummer speelt geen rol)
 • Europese Norm EN149:2001
 • N95 of KN95; of FFP2 of FFP3
 • De fabrikant of merk is niet van belang

 

mondmasker.jpg

Deze gegevens verwijzen naar de nodige keuringen die aantonen dat dit veilige maskers zijn die voldoen aan de veiligheidsnormen die in dit kader van kracht zijn. Chirurgische maskers zoals hieronder zijn ook welkom.

chirurgishc_mondmasker.png

 

Volg AZ Monica op sociale media 

We voorzien deze website dagelijks van de meest recente afspraken binnen AZ Monica. Volg AZ Monica ook op facebook en instagram voor meer updates.

 

AZ Monica is voorbereid op wat komt

Ook in AZ Monica steken artsen en medewerkers nog een tandje bij. Op de dienst spoedgevallen werd een uitbreiding van de capaciteit gecreëerd evenals op de dienst intensieve zorgen. De ontwikkeling van de situatie wordt dagelijks opgevolgd door een 'coördinatiecel', dat beslissingen neemt en waar nodig bijstuurt.

 

Maatregelen voor patiënten m.b.t. afspraken

Ik word binnenkort opgenomen in het ziekenhuis

Geplande niet-dringende afspraken, opnamen en ingrepen (zowel klassieke hospitalisatie als in het dagziekenhuis) worden geannuleerd vanaf zaterdag 14 maart 2020. Alle betrokken patiënten worden hiervan tijdig persoonlijk op de hoogte gebracht. Belangrijk: wij contacteren jou als de afspraak niet kan doorgaan. Het is niet de bedoeling dat je zelf belt om te informeren of de afspraak doorgaat. We bellen in chronologische volgorde op. Gelieve ons niet zelf te contacteren wanneer uw ingreep of afspraak pas binnen enkele dagen is.

Dringende consultaties, onderzoeken of ingrepen kunnen wel blijven doorgaan. Hier vragen we om per patiënt maximum één begeleider ouder dan 18 jaar mee te nemen.

 

Je wil een afspraak maken

Niet - dringende afspraken, opnamen en ingrepen gaan niet door.

Voor niet-dringende ingrepen, behandelingen, onderzoeken en raadplegingen maken we opnieuw afspraken vanaf 1 mei 2020.

Gelieve respect te hebben voor mogelijk langere wachttijden.

 

Maatregelen voor bezoekers

Alle bezoek is verboden, mits onderstaande uitzonderingen:

 • Mama en partner (of 1 vaste begeleider) van patiënten op materniteit en neonatologie
 • Ouders van patiënten op pediatrie
 • Onmiddellijke naasten van personen in kritieke toestand of palliatieve zorg
 • 1 begeleider bij noodzakelijke consultaties, onderzoeken of ingrepen (max. 1 begeleider)

 

Wat met het ophalen van ontslagen patiënten

Een ontslagen patiënt mag door maximaal 1 begeleider worden opgehaald in de cafetaria (campus Deurne) of in de wachtzaal van het onthaal (campus Antwerpen).


Gevolgen voor onze vormingen en infosessies

Het coronavirus heeft gevolgen voor onze vormingen en infosessies. Alle activiteiten (lotgenotencontact, borstvoedingslessen, infosessies pijn, ...) zijn geannuleerd voor de komende weken. Hou onze website in het oog, voor nieuwe data!

 

Bescherm jezelf!

Neem volgende voorzorgsmaatregelen als extra bescherming tegen besmetting met een coronavirus. Met deze maatregelen vermijd je ook de verspreiding van infectieuze ziekten naar de omgeving en/of patiënten.

1. Vermijd het aanraken van je ogen, neus en mond met niet-gereinigde handen.

2. Was je handen regelmatig en grondig met water en zeep. 

3. Pas een goede hoest- en nieshygiëne toe

 • Hoest/nies bij voorkeur in een papieren zakdoek en werp hem na gebruik meteen weg.
 • Hoest/nies tegen jouw arm - niet in je handen - wanneer je geen zakdoek hebt.
 • Ontsmet je handen na hoesten/niezen. Bij zichtbare bevuiling: was met water en zeep.
 • Hou minstens 1,5 meter afstand van anderen.

4. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.

 

 

Voel je je ziek en heb je symptomen die wijzen op het coronavirus?

Bel naar je huisarts!

 

Meer info?

 • Website van de overheid: www.info-coronavirus.be
 • Website voor mensen uit de gezondheidssector: www.sciensano.be


Auteur: Lieve Dierickx
Laatste aanpassing: 2/04/2020