Pijnmeting

 

Ons doel als pijnteam is om uw pijn te voorkomen of tot een minimum te beperken. Dit komt uw herstel ten goede. We vragen daarom uw actieve medewerking door steeds uw pijn te melden. Pijn lokt ook verschillende gevoelens uit. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar voortdurend. Hoe langer uw pijn blijft bestaan, hoe groter de invloed op uw gevoelens en uw gedrag.

 

Acute pijn heeft een signaalfunctie. Het is het soort pijn dat u ook voelt als u een wonde heeft. Via de pijn waarschuwt ons lichaam ons dat er iets mis is. In het ziekenhuis hanteren we deze definitie: Pijn is wat de patiënt zegt dat het is en treedt op wanneer de patiënt zegt dat het optreedt. Iedereen beleeft pijn op een andere manier. Er is niemand die in uw plaats kan zeggen of u pijn voelt en hoe ernstig die pijn is. Er bestaat dus geen goed of fout antwoord op de vraag hoeveel pijn u ervaart.

 

In het ziekenhuis wordt er telkens rond vaste tijdstippen gevraagd naar de score van uw pijn. Dit wordt gedaan om u zo goed mogelijk te kunnen opvolgen en ondersteunen. Mocht u tussendoor pijn ervaren, mag u hiervoor altijd op de bel duwen om dit te melden aan een zorgverlener. Sommige mensen vinden het moeilijk om een pijnscore te geven, daarom hierbij een korte uitleg. Een pijnscore van ‘0' is geen pijn en een pijnscore van '10' is de ergst denkbare pijn. Tot en met een pijnscore van 3 geeft aan dat u comfortabel bent, maar vanaf een pijnscore van 4 moeten we bekijken hoe het voor u comfortabeler kan worden (door bijvoorbeeld een andere houding of koude applicatie, als dit mag in uw situatie) en/of vragen wij u of u pijnmedicatie wenst. Bij een pijnscore van 7 of meer geven wij u - indien mogelijk - iets sterker tegen de pijn

 

Chronische pijn na een chirurgische ingreep is een groot medisch en maatschappelijk probleem, maar wordt nog weinig erkend. Na een chirurgische ingreep is het normaal dat u pijn ondervindt (acute pijn), het is wel belangrijk dat u hiervoor pijnmedicatie krijgt en dat uw pijnscore wordt opgevolgd. Als u 6 weken na uw ingreep nog steeds pijn heeft, is dit echter niet normaal. Hoe langer u wacht, hoe moeilijker het zal zijn om deze pijn te behandelen. Neem dus ook nà uw ziekenhuisopname contact met ons op indien u na 6 weken nog altijd pijn ervaart!    

 

 Auteur: Lieve Dierickx
Laatste aanpassing: 21/04/2021