AZet u is … Bente

AZet u is … Bente

Het leukste aan mijn job als Adjunct Chef? Alles! Elke dag is anders. Het is niet altijd even gemakkelijk, maar ik schrik niet terug van een uitdaging. Ik mag iedere dag samenwerken met fantastische mensen, waaronder ook mijn mama en schoonzus. Want ja, die werken hier ook!

Een droom van een job

Na 7 jaar bij een traiteur te werken, voelde ik dat de tijd rijp was voor iets anders waarbij ik toch nog kon koken. Want telkens 60 tot 70 uren per week kloppen, inclusief weekendwerk, was net iets te veel van het goede. Ik solliciteerde bij Rudi, de verantwoordelijke van de keuken en niet veel later ben ik hier aan de slag gegaan als kok. Dat was zo’n 5 jaar geleden. Maar weet je, dat was niet mijn eerste keer bij AZ Monica. Ik werkte hier ooit als student. Toen kookten we nog voor kinderdagverblijven in de buurt. En eerlijk, ik kan hier 100 jaar worden. Het is hier echt leuk werken en ik verveel me nooit. We hebben alles: een prachtige keuken, gepassioneerde collega’s (van koks, keukenhulp, afwassers en poetsers) en verse producten. En dat laatste is best uitzonderlijk in een ziekenhuis. Ons vlees komt vers van de slager, de groenten worden iedere dag gesneden in het ziekenhuis, we maken verse rijstpap en soep. Het geeft voldoening om het cliché rond ziekenhuiseten te kunnen doorbreken.

Doorgroeien in de keuken

Een tweetal jaar geleden liet ik vallen dat ik graag meer verantwoordelijkheden wou opnemen. En zo groeide ik uit tot Adjunct Chef. Ik ben nu Rudi’s rechterhand. De afwisseling vind ik buitengewoon fantastisch. We werken van 6 uur ’s ochtends tot 2 uur in de namiddag en soms in het weekend, maar dat is met een beurtrol. Naast de dagelijkse kost zijn er natuurlijk ook de symposia en recepties waar we onze kookkunsten op los mogen laten.

Met hart en ziel koken

We willen het eten echt vers maken en zowel voor patiënten, collega’s als bezoekers variatie te voorzien. Natuurlijk zijn we voor patiënten soms gebonden aan bepaalde diëten, voorgeschreven door de behandelende arts. Dat kan gaan van bijvoorbeeld koolhydraatarm of glutenvrij tot zoutarm.

Wij koken natuurlijk niet voor 10 personen. Hier kook je voor honderden mensen tegelijk. Denk ketels van 40 liter saus en gemakkelijk 90 steaks. Het is dus ook moeilijk om voor iedereen goed te doen. De ene houdt van pittig, de andere heeft het liever wat subtieler. De perfecte kruiding voor iedereen is onmogelijk, maar met vers ingrediënten en goede recepten heb je een lekkere basis.

En ja hoor, ’s avonds sta ik thuis ook gewoon weer achter de kookpotten om mijn zoontje te voorzien van een lekkere, verse maaltijd. Toegegeven, ik heb wel altijd te veel, maar heeft niet iedereen dat?

Mijn persoonlijke favoriet

Mijn absolute nummer 1 hier in de keuken is de spaghetti, zowel om te eten als om klaar te maken. Hoe ik hem graag heb? Spaghettisaus met wortels, paprika, courgette en lekker veel kaas. Hmmmm… perfect! Wist je trouwens dat we niet met vaste recepten werken? Onze koks krijgen de vrijheid om basisrecepten naar hun hand te zetten. De spaghetti van deze week is daarom niet exact dezelfde als volgende keer. En dat geldt voor al onze gerechten.