AZet u is … Cathy
Ik verhuisde van Limburg naar Antwerpen voor de liefde. Eén vrouw en twee dochters later lijkt het erop dat ik hier voorgoed blijf :-) Ik kende AZ Monica door mijn stage ervaringen als ergotherapeut en als afgestudeerde verpleegkundige was ik dit niet vergeten. Ik solliciteerde in 2014 op een vacature en ik mocht meteen voltijds starten op A4 Heelkunde. Drie jaar later werd ik hoofdverpleegkundige van dezelfde dienst.
Mijn Limburgs hart
Door de relatief kleine schaal van het ziekenhuis heb je hier persoonlijk contact met verschillende collega’s van de technische dienst, de paramedici tot de communicatiedienst. Je netwerk gaat hier veel verder dan je eigen afdeling en dat is iets waar mijn Limburgs hart heel blij van wordt. Toen ik hier net begon begrepen patiënten mij niet altijd. De echte Antwerpenaren grapten soms dat ze niet door mij wilden behandeld worden, omdat ik te traag was :-) Ondertussen kunnen ze hier wel appreciëren dat ik bijvoorbeeld tegen iedereen ‘goeiendag’ zeg, een typisch Limburgse gewoonte. Ik ben er zeker van dat die kleine dingen het voor iedereen leuker maken. Of het nu met een vrolijke ‘goeiendag’ is of met de organisatie van de zomerbar, bijdragen aan dat eenheidsgevoel binnen AZ Monica vind ik altijd fijn.
De echte Antwerpenaren grapten soms dat ze niet door mij wilden behandeld worden, omdat ik te traag was :-)
Ik stuur een team aan van verpleegkundigen, een medisch secretaresse, zorgkundigen, een apotheekassistente en logistieke medewerkers. Daarnaast werken we ook intensief samen met de kine’s, ergo’s, logo’s en andere paramedici. Dat is een hele boterham, dus is het belangrijk om prioriteiten te stellen, te blijven lachen en leuk om te gaan met elkaar. We werken hier voor de ‘long stay’-patiënten die een chirurgische ingreep ondergingen of antibioticakuren nodig hebben. De problematieken van onze patiënten zijn heel divers, zoals abdominale chirurgie, gynaecologische chirurgie, stomaplaatsingen, oncologie …
Appreciatie van patiënten
Het is eerder uitzonderlijk dat ik nog eens aan een bed van een patiënt sta, maar ik heb die mogelijkheid nog. Dat is fijn omdat de voldoening van deze job toch vooral te vinden is bij de appreciatie van de patiënt, dus maak ik er graag tijd voor. Het voelt goed om te weten dat je als team iets hebt betekend voor de patiënt.
Een zorgzame en goedlachse sfeer creëren
Als hoofdverpleegkundige is de grootste uitdaging om je team in evenwicht te houden, zodat iedereen tot een fijne work-life balance kan komen. Je hoort het regelmatig, maar in de zorg is flexibiliteit erg belangrijk, zeker wanneer je in shiften werkt. Door aandacht te blijven hebben voor die work-life balance en een zorgzame en goedlachse sfeer te creëren kan je zeker het verschil maken voor je team. Het is uiteraard even belangrijk om de patiënten goed van dienst zijn. Zo was er bijvoorbeeld het project om jezelf systematisch voor te stellen wanneer je een kamer binnenkomt, heel goed dat hier aandacht aan besteed werd en ik nu kan zeggen dat iedereen in mijn team dit consequent toepast. Dat maakt het net zo fijn voor ons èn voor de patiënt. Teamspirit is bijzonder belangrijk, zowel in de goede als uitdagende tijden sta je er hier nooit alleen voor.
Gezonde balans
Voor mezelf streef ik ook naar een gezonde balans. Mijn vrouw is arts, maar we proberen om niet teveel over het werk te praten thuis, al is het wel fijn dat we elkaars job goed begrijpen wanneer het potje voor één van ons eens overkookt. Daarnaast sport ik veel en kom ik met de fiets naar het werk. De kinderen zetten mij ook altijd terug met mijn voetjes op de grond en leren mij om de kleine dingen te appreciëren. Dansen vind ik ook heel leuk, liefst met de vrienden erbij!