AZet u is … Elke

AZet u is … Elke

Na 17 jaar werken in Malle was het tijd om dichter bij huis te werken. Ik vind het nog steeds zalig dat ik met de fiets naar mijn werk kan. Ondertussen werk ik hier 11 jaar en is het niet alleen het fietsen dat me zo gelukkig maakt. De kwaliteit van de geneeskunde is in AZ Monica een stevig niveautje hoger, dat maakt dat je als kine alvast een geweldige start krijgt. Momenteel ben ik verantwoordelijke in Deurne voor 21 mensen. Een geweldig team van ergotherapeuten, logopedisten en kinesisten. We hebben een topjob en een team met een hart voor elkaar en voor hun werk.

Zelf behandel ik nog best veel patiënten, dat doe ik nog steeds het liefst. Mijn specialisatie is de rug: ik werk ook op Intensieve zorgen en val soms in bij orthopedie en neurologie. Een rug is zo ontzettend boeiend, je kan mensen echt vooruit helpen. Oefenen is de boodschap. En dat volhouden. Dat is de taak van een kinesist. De mensen bewust maken van de noodzaak hiervan.

Potjes draaien

Naast het werk leef ik me uit met lopen en keramiek. Mijn collega is keramiste en maakte me nieuwsgierig met haar lessen. Ondertussen ga ik twee keer per week naar de academie en heb ik thuis een draaitafel staan. In de academie mag ik geen potjes draaien, maar dagen ze je zoveel mogelijk uit. Mijn huidig project is het maken van een gitaar en nadien ga ik een reeks lampen maken. Binnenkort heb ik mijn eigen oven. Dat opent nieuwe perspectieven.

Als team zorg je voor je patiënt

Elke schakel is belangrijk binnen het ziekenhuis. De arts is natuurlijk het begin van alles, maar ook het operatiekwartier dient gekuist te worden, om deze arts zijn werk te laten doen. Dat moeten we zoveel mogelijk aan elkaar laten voelen. Het ‘jij bent een deel van de keten’ gevoel en zonder jou missen we een schakel.

We hebben een aantal topchirurgen die het werk extra boeiend maken. Ze motiveren je om te blijven vernieuwen en bij te scholen. Hoe meer je specialiseert, hoe hoger de kwaliteit van de zorg wordt.

Bij AZ Monica is bijscholing een must. Zo willen ze bekomen dat we met z’n allen klaar staan voor die topvoetballer maar ook voor de man in de straat, die kiest voor hoogstaande zorg. Het blijft toch heel verbazingwekkend hoe veel kwaliteitsverschil er zit binnen de gezondheidszorg in België. Gelukkig zit ik op de juiste plaats.

Kinderen

Ik heb drie kinderen, waarvan de middelste kinesitherapie studeert in Gent. Ze komt af en toe tijdens het weekend in AZ Monica als student werken. De oudste studeert Antropologie in Leuven en de jongste wil graag bioloog worden. Allemaal hun eigen plan, allemaal zeer gedreven. Heerlijk om te zien hoe ze elks opgroeien met hun eigen interesses en hun eigen karakter. Ik geef ze alle vrijheid en vertrouwen. Zolang ze die niet misbruiken natuurlijk. Maar ik ben best trots op mijn kroost. Ze zijn uitgegroeid tot jonge verantwoordelijke en warme mensen. Dat maakt me gelukkig.

Altijd kine

Ik heb een beetje last van beroepsmisvorming (lacht). Ik kan het niet laten om mensen aan te spreken als ik zie dat ze bv. hun kruk aan de verkeerde kant gebruiken of hun draagdoek niet juist aan is. Ik ben een echte bewegingspromotor en ik wil ook altijd de houding van mensen corrigeren. Veelal is bewegen de oplossing voor mensen hun probleem. 20 minuten stappen per dag is een minimum. Het is bewezen dat elke dag twee minuten in gelijk welke vorm van cardio, alles geven zo hard je maar kan je lichaam op alle vlakken goed doet. Daling bloeddruk, conditie gaat ophoog, daling suikerspiegel…ga maar door….. Nog heel wat werk aan de winkel als misvormde kinesist :)