AZet u is … Katrin

AZet u is … Katrin

Van kinesist naar HR specialist

Van opleiding ben ik eigenlijk kinesist. Na enkele jaren als zelfstandig kinesist te hebben gewerkt ben ik in HR gerold en aan de slag gegaan bij een uitzendkantoor voor medische profielen. Als manager van twee kantoren heb ik toen de passie voor people management en leiding geven ontdekt. Toen ik na enkele jaren mama werd van twee fantastische dochtertjes ging ik op zoek naar een iets stabielere, meer uitvoerende job.

Op dat moment had AZ Monica, die klant was bij het uitzendkantoor waar ik aan het werk was, een vacature op de personeelsdienst. Door mijn job bij het uitzendkantoor had ik al een goed contact met Mevr. Slaets, personeelsdirecteur bij AZ Monica.

Ik wist dus al een beetje waar ik terecht zou komen. Ik solliciteerde, en even later mocht ik starten op de personeelsadministratie van AZ Monica. Ik was samen met mijn collega verantwoordelijk voor de loonsadministratie. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en de hartstocht voor people management nam toch de bovenhand. Ik was dan ook heel blij toen ik het voorstel kreeg om door te groeien naar de functie van stafmedewerker HR. Als stafmedewerker zijn we een sparringpartner, een actieve schakel tussen onze medewerkers en leidinggevenden. We trachten iedereen binnen onze organisatie bij te staan met raad en daad. Verder werken we aan tal van projecten en zoeken we via onze rekrutering naar de juiste persoon op de juiste plaats.

Waar ik ontzettend veel energie van krijg is het samenwerken met mensen. Zeker als zij ook gepassioneerd zijn voor hun job. Elkaar inspireren en motiveren, een fantastische dynamiek waar ik heel blij van wordt. Je werk met veel goesting doen… ‘Goesting’ staat niet voor niets in de missie van onze personeelsdienst. En werken in een ‘warme familie’, dat is nog iets waar AZ Monica voor staat.

Het is fijn dat ik vanuit mijn zorgberoep nog steeds kan blijven ‘zorgen’ voor mensen, zij het op een andere manier. Bijvoorbeeld door een beleid uit te stippelen om het welzijn van onze medewerkers te bevorderen. In ons welzijnsbeleid, toch een beetje “mijn kindje”, schenken we extra aandacht aan de fysieke en mentale gezondheid. We proberen zo bij te dragen aan het creëren van een aantrekkelijke werkomgeving waar het leuk is om te werken.

Work-life balance

Waar ik eerst dacht een meer uitvoerende job te moeten vinden om als mama een goed evenwicht te kunnen behouden tussen werk en privé, bleek niets minder waar te zijn.

Stabiliteit vind je vanzelf in een job die je ontzettend graag doet omdat je er energie van krijgt.

Uiteindelijk bleek een uitdagende job ook haalbaar om te combineren met mijn gezin. Eén van de redenen waarom ik hier zo graag werk, is de aandacht die wordt besteed aan het evenwicht tussen werk en privé. Ik denk dat we daar binnen AZ Monica heel sterk in zijn om samen te kijken naar die haalbaarheid en dat evenwicht. Het aantal uren dat je werkt per week, ouderschapsverlof, tijdskrediet … alles is bespreekbaar. Ik kan bijvoorbeeld 4/5de werken, iets wat in mijn functie niet in elk bedrijf vanzelfsprekend zou zijn.

Een goede work-life balance is bovendien een som van de delen. Traject van en naar je werk, de jobinhoud, je werkrooster, de collega’s… allemaal factoren die een invloed kunnen hebben. Er is niet één pasklaar format dat voor iedereen werkt. Voor een goede work-life balance is het een kwestie van te kunnen schakelen met deze randvoorwaarden. Gelukkig beschikken we over heel wat verschillende functies en dus mogelijkheden waarmee we kunnen spelen om tot de juiste match te komen.

Hoe we die juiste match vinden? Kennis, ervaring en diploma zijn uiteraard een startpunt. Anderzijds kijken we ook naar de sterktes van iemand en waar die energie van krijgt. Tenslotte is er de klik met het team en de leidinggevende: zijn het profielen die elkaar versterken en zal er goed samengewerkt kunnen worden?

Intensieve communicatie met de teams en hun leidinggevenden is daarom een essentieel onderdeel van onze job. We willen weten wat er leeft, we luisteren en doen aanvullend ook exitgesprekken om te weten waar het kan mislopen en waar we kunnen verbeteren.

En niets is goed of slecht. Iedereen is anders. Aan elke sterkte hangt een valkuil en vice versa. Het gaat erom op de juiste plek terecht te komen, waar je ingezet kan worden in je sterktes en je verder kan groeien. Ook dat vind ik heel boeiend. Al die verschillende karakters en mensen die samen voor hetzelfde doel gaan. Ieder op zijn manier, via zijn eigen weg. Ik vind het ook belangrijk om respect te hebben voor die diversiteit. En als je iemand wil begeleiden in diens ontwikkeling moet je dus de juiste handvaten vinden. Niet alles werkt voor iedereen. Dat gaat net zoals bij kinderen. Elk kind heeft een andere aanpak nodig. Je doet dat door te luisteren, te kijken en af en toe tegen de muur te lopen. Maar vooral door een spiegel te durven voorzetten voor jezelf en de ander. Daar begint het mee. Ik zeg dat vaak thuis: “Je moet af en toe eens een spiegel durven voorzetten.” En dan zeggen ze: “Gij met uwen HR-klap altijd”, jamaja als je wilt groeien :-)