AZet u is … Natascha

AZet u is … Natascha

Ruim 10 jaar geleden vond ik, na mijn 1ste bevalling, dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Die vond ik bij AZ Monica. Eerst als schoonmaakmedewerkster, 3 jaar later in de functie van adjunct en sinds dit jaar als hoofd van de schoonmaakdienst. Het was een doorgroeitraject met uitdagingen, persoonlijke overwinningen en veel goesting om het voor mijn team zo goed mogelijk te maken.

Mijn tweede thuis

Via via kwam ik aankloppen bij AZ Monica. Al vanaf dag één was Campus Antwerpen mijn tweede thuis en dat is het vandaag nog altijd. Het ziekenhuis is ook vlakbij. Met de kindjes is dat handig. De ochtendrush is heel wat minder stresserend. Bovendien hou ik wel van die ‘kleinschaligheid’ van AZ Monica. Ik denk dat ik in een groot, universitair ziekenhuis na 10 jaar nog verloren zou lopen.

Na drie jaar speelde ik met het idee om te solliciteren bij een medisch secretariaat, dat sloot mooi aan bij mijn studies. Maar mijn toenmalig diensthoofd was ervan overtuigd dat ik een fantastische adjunct zou zijn en moedigde me aan om daarvoor te solliciteren. En zo geschiedde. In 2017 werd ik benoemd als adjunct. Afgelopen jaar groeide ik verder door tot diensthoofd van de schoonmaakafdeling. Kort samengevat regel ik alles voor de schoonmaakmedewerkers. Van hun planning, verlof, uurroosters, extra’s en een evenwichtige werkverdeling tot het vinden van mogelijke optimalisaties om het werk van onze poetsdienst te vergemakkelijken.

Geen sleur

Mijn work-lifebalance is mooi aangesloten bij mijn thuissituatie. Daardoor kom ik ook graag werken, en voelt het nooit als een sleur. Ik ben zelf een ochtendpersoon en begin dus graag vroeg aan de dag. Dat betekent dat ik ‘s namiddags mijn kinderen aan de schoolpoort kan ophalen. Die flexibiliteit zorgt toch voor een mooi evenwicht. Ik probeer flexibiliteit ook in mijn team te integreren. Ik luister naar iedereen z’n wensen en probeer deze toe te passen in de planning, in de mate van het mogelijke natuurlijk. Het team in Campus Antwerpen telt 46 mensen, daarom is het een moeilijke puzzel die ik elke keer met plezier leg. Het geeft me energie om gepaste oplossingen te vinden voor de problemen waar we soms op stoten. Mijn langetermijnambities worden gekleurd door mijn team.

Er is soms nog te weinig respect of appreciatie voor de mensen van de schoonmaakdienst. We zijn een belangrijke schakel in de werking van het ziekenhuis en dat wordt soms vergeten. Daarnaast ook nog een persoonlijk puntje: meer loslaten. Ik heb het zelfs op mijn arm laten tatoeëren. Een kleine herinnering voor wanneer ik het vergeet.  

Schoonmaken is een deel van patiëntenzorg

Wat maar weinig mensen weten is dat we bij de schoonmaakdienst werken volgens prioriteiten. Onze eerste focus ligt bij onze patiënten, meer bepaald bij de operatiekwartieren, de sterilisatieafdeling en de patiëntenkamers. Zij zijn onze eerste bekommernis. Want zonder al dat, is er ook geen ziekenhuiswerking mogelijk. Nadien is het aan de rest van het ziekenhuis. Dit doen we uiteraard zo snel en zo goed mogelijk gezien de omstandigheden.