AZet u is … Sara

AZet u is … Sara

AZ Monica en ik gaan al een tijdje terug. Ondertussen al een goeie 6 jaar. Doorheen de jaren kreeg ik de kans te groeien en me verder te specialiseren. En voilà, onlangs rondde ik mijn bijscholing voor diëtiek bij nierpatiënten af. Sinds enkele maanden kan je me dus terugvinden op de nierafdeling.

Altijd blijven leren

Ik ben hier gestart als klinisch diëtiste. Dat ging toen voornamelijk om algemene malnutritie. Het voordeel om als klinisch diëtiste in een algemeen ziekenhuis te werken, is dat je op verschillende afdelingen komt. Je hebt consultaties voor opgenomen en ambulante patiënten met veel verschillende ziektebeelden. Mij kon je vooral vinden op de afdeling neurologie. Toen ook halftijds want ik volgde nog een postgraduaat van diabeteseducator in Gent. Gaandeweg werd mijn halftijdse job een voltijdse en werden de uren op neurologie aangevuld met bariatrie. Hierdoor kreeg ik de kans om ook patiënten die een gastric bypass ondergingen doorheen en na hun traject te begeleiden. Of toch tot voor kort, want het bleef kriebelen om bij te leren. Ik gaf toe aan een fascinatie waar ik al sinds mijn studie voedings- en dieetkunde mee rondliep en volgde een postgraduaat nefrologische diëtetiek. Sinds een half jaar werden de consultaties bariatrie overgenomen door enkele collega’s. Ikzelf sta onder andere dialysepatiënten bij en zorg voor de opvolging van nierpatiënten op raadpleging. Denk maar aan ziektebeelden zoals nierstenen of -falen. Vandaag ben ik de eerste nefrologische diëtiste bij AZ Monica. Dat maakt het allemaal extra spannend.

Uit de richting valt soms heel goed mee

De vacatures voor klinisch diëtiste liggen niet echt voor het rapen. Toen ik afstudeerde in Leuven zocht ik vol goede moed een uitdagende job. Ik botste op de vacature “klinisch diëtiste” bij AZ Monica en ondanks dat het ziekenhuis best wel uit de richting lag van waar ik woonde, waagde ik toch mijn kans. Ik had toen nog geen auto, maar mijn opzoekingswerk wees al snel uit dat AZ Monica voor mij best bereikbaar was met het openbaar vervoer.

Mijn man stelde me onlangs nog de hypothetische vraag: “Wat zou je doen moest er in een ziekenhuis dichter in de buurt een vacature vrijkomen? Zou je ervoor gaan?” En nee, lang moest ik er niet over nadenken. Ik zit hier echt goed. Ik werk op de afdeling waar ik graag wou werken, de collega’s zijn top en ik heb het gevoel dat ik inspraak heb in mijn toekomst binnen het ziekenhuis. Zo kreeg ik de mogelijkheid om me verder te specialiseren en van dienst te veranderen. Ook wat betreft de uurroosters wordt er echt gekeken naar wat haalbaar is.

Het leuke aan een iets ‘kleiner’ ziekenhuis is dat alles er wat persoonlijker aan toe gaat. Er is minder verloop, waardoor je een goede band met je collega’s kan opbouwen.

Misverstanden rond diëtiek

Een diëtiste is voor veel mensen nog iemand die je helpt vermageren, maar het is zoveel meer dan dat. Soms hoor je dat men denkt dat een diëtiste in het ziekenhuis ’s middags in de pap of de soep staat te roeren. Dat is dus verre van het geval. Laat ons dat misverstand de wereld uit helpen.

Gezonde voeding is hip tegenwoordig. Al de modediëten gaan voor hoe zotter, hoe beter. Bijna iedere week steekt een nieuwe dieethype de kop op. Maar eigenlijk ga je beter back to basics. De boodschap ik eigenlijk heel simpel: gebruik je gezond verstand en weet dat iets heel extreem meestal niet zo goed is. Wist je trouwens dat hoogeiwitdiëten best belastend kunnen zijn voor de nieren? Kortom, consumeer alles met mate.

Als je hulp wil, vertrouw dan niet op dokter Google, zoek professionele hulp.