AZet u is … Sofie

AZet u is … Sofie

Als stafmedewerker communicatie ben ik ondertussen al 2 jaar verantwoordelijk voor zowel de interne als externe communicatie. Van nieuwsbrieven, het ontwikkelen van de nieuwe website, communicatiestrategieën opstellen, employer branding tot het mee vormgeven van events en het jaarlijks personeelsfeest… ik doe het allemaal. M’n weg naar AZ Monica is er eentje van zelfreflectie en goede timing. Soms moet je gewoon op het juiste moment op de juiste plek zijn. Of in mijn geval, er voorbij rijden…

Mezelf heroriënteren

Begin 2021 begon ik aan mijn carrière bij AZ Monica. Ik had net een “unieke” ervaring achter de rug. Ik kwam terug uit zwangerschapsverlof toen er bij mijn vorige werkgever een hele reeks ontslagen vielen. Geen fijne boodschap, maar het gaf me wel de tijd om te reflecteren over waar ik met mijn carrière naartoe wou en ook om nog wat extra tijd met mijn dochtertje door te brengen.

Ik stelde me de vraag: “Wat als ik echt eens iets helemaal anders zou doen?”. Maar uiteindelijk kwam het er toch op neer dat communicatie mijn ‘dada’ is en dat ik het ontzettend graag doe.

Een ziekenhuis op zich is meestal niet de leukste plek om naartoe te gaan, maar toch was het een omgeving die me triggerde. Nergens evolueren dingen zo snel dan in een ziekenhuis. Het toeval wil dat ik iedere dag voorbij AZ Monica reed toen ik mijn dochtertje afzette bij de opvang. En ik kon niet anders dan denken “hoe leuk zou het zijn, moest er een communicatiefunctie zijn?”

Alle puzzelstukken vielen in elkaar

Vanaf het allereerste gesprek had ik een super goede klik met het ziekenhuis en zeker met Katrin, stafmedewerker HR en nu ook mijn collega. Vanaf dat moment ging alles ontzettend snel, maar tot op de dag van vandaag voel ik dat ik hier nog altijd op mijn plaats zit.

AZ Monica is een grote organisatie, toch is er zo’n sterke samenhorigheid en verlopen de samenwerkingen vlot. We zijn met meer dan 2000 collega’s. Dat is niet min, maar niemand… maar dan ook niemand is hier een nummer. Iedereen wordt persoonlijk benaderd. Een grote werkgever die oprecht bezig is met je welzijn en rekening houdt met je thuissituatie. Volgens mij is dat één van de grootste troeven van AZ Monica als werkgever.

Jongleren, alle ballen in de lucht houden

Ik ben een generalist die zich graag laat omringen door specialisten. Mensen samenbrengen, luisteren naar hun noden en hierop inspelen vanuit mijn communicatierol is wat ik graag doe. Ik zorg dat we met onze communicatie de juiste strategische koers blijven varen en daarbij onze merkidentiteit altijd goed bewaren.

Ik rapporteer rechtstreeks aan onze CEO, van wie ik ook heel veel verantwoordelijkheden en vrijheden krijg om zaken te realiseren. Ik kan en mag out of the box denken. Zowel voor de interne als externe communicatie liggen nog heel wat opportuniteiten te wachten. Uitdagingen die ik de komende jaren met plezier ga aanpakken.

AZ Monica wordt gekenmerkt door mensen die veel zin en goesting hebben om de manier van werken te verbeteren. Bij ons worden er dus heel wat werkgroepen opgericht, waarbij we het belangrijk vinden dat mensen vanuit verschillende lagen van de organisatie gehoord worden. Vanuit mijn communicatiefunctie neem ik graag actief deel aan deze werkgroepen zodat ik meteen het “communicatiebruggetje” kan maken. 

Het is zo belangrijk om je te kunnen inleven in je doelgroep. Empathie en respect voor anderen zijn de sleutels tot een sterke boodschap. Het is niet omdat jij gespecialiseerd bent in iets, dat het voor iedereen duidelijk is. Iedereen heeft z’n eigen interesses en kennis. Want in the end wil je gewoon dat je boodschap goed overkomt. Maar ook in mijn privé probeer ik deze les door te trekken: behandel anderen zoals je zelf behandeld wil worden.