Doelgerichte therapie
Doelgerichte therapie richt zich vooral op de kankercellen en laat de andere cellen met rust. Deze therapie wordt vaak gebruikt in combinatie met de klassieke chemotherapie of antihormoon therapie. Ze veroorzaken ook bijwerkingen maar deze zijn minder ernstig dan bij chemotherapie.
Er zijn 2 grote klassen doelgerichte behandelingen:
- Monoklonale antilichamen
Monoklonale antilichamen zijn antistoffen tegen specifieke doelwitten van bepaalde kankercellen. Bij 15 tot 20% van de borstkankerpatiënten is er een overmatige aanwezigheid van het HER2-eiwit. HER2 is een eiwit dat de groei en deling van normale borstcellen regelt. Als er veel HER2 aanwezig is, krijgen de kankercellen ook signalen om te groeien en te delen.
- Tyrosinekinaseremmers
Cyclin Dependent Kinase (CDK) 4/6-remmers zijn tabletten en hebben een direct remmend effect op de celcyclus en remmen de groei van hormoongevoelige en HER2-negatieve borstkanker cellen. Ze worden gegeven als er een resistentie ontstaat tegen de antihormoon therapie.
Deze medicamenten zijn al standaard bij uitgezaaide borstkanker maar nog volop in studie bij niet-uitgezaaide borstkanker. De eerste resultaten zijn al zeker positief.