Fit @ Move
Kanker is voor jou als patiënt een ingrijpende ziekte. Na het afsluiten van een chemo- of radiotherapie vertonen veel patiënten een fysiek en psychisch uitputtingsyndroom. Periodes van vermoeidheid, emotioneel onevenwicht en onzekerheid wisselen elkaar af. Vaak hebben patiënten zo weinig energie dat ze moeite hebben met hun dagelijkse activiteiten. In het verleden werd vaak aan (ex-)kankerpatiënten aangeraden om te rusten. Dit resulteert vaak in een slechtere conditie met als gevolg dat de vermoeidheid alleen maar toeneemt. Deze vermoeidheid, die vaak ook aanleiding geeft tot mentale problemen, werd jarenlang onderschat. Om op een verantwoorde manier hieraan het hoofd te bieden heeft AZ Monica een reconditioneringsprogramma uitgewerkt, gericht op het optimaliseren van jouw functioneren en levenskwaliteit.
Doelstelling
Wij helpen je bij het vinden van een nieuw fysisch en emotioneel evenwicht en werken samen met jou aan jouw herstel. Wij bieden een totaalconcept voor de reconditionering van de oncologiepatiënten waarin groepsbehandelingen afgewisseld worden met individuele sessies. Ons programma is laagdrempelig: het is bedoeld voor een brede doelgroep van oncologische patiënten.
Doelgroep
- patiënten met kanker die de primaire behandeling hebben afgerond: groepsbehandeling en individuele sessies
- patiënten die nog steeds in behandeling zijn: individueel revalidatieprogramma
Programma
Het programma is modulair opgebouwd, waarbij we het fysieke, psychische en sociale functioneren verbeteren. Na vijf individuele sessies wordt de groepsrevalidatie opgestart.
Individuele sessies
- intake: uitwisseling van informatie, voorstelling van het programma
- fysieke beginmeting: testen, evaluatie, kwalitatieve evaluatie
- fysische module: stretching, cardio, ontspanningsoefeningen, lymfedrainage, hydrotherapie
- psycho-educatieve formule: stressreductie, verwerkingsstrategieën, inspanningsfysiologie, trainingsleer
- evaluatie en overgang naar reconditioneringsprogramma
Groepssessies (max. zes tot acht personen)
- bewegingsmodule: cardio en spierversterkende oefentherapie
- aquatraining, stretching, relaxatie
- psycho-educatieve module: gedragsgeoriënteerde groepsgesprekken, lotgenotencontact, stressreductie, verwerkingsstrategieën, inspanningsfysiologie, trainingsleer
- evaluatie en advies
Je behandelende arts, huisarts of revalidatiearts kan je doorverwijzen. Deze verwijzing is noodzakelijk. Gemiddelde frequentie: twee keer per week.