Longrevalidatie

Een longziekte kan je leven veranderen. Dagelijkse bezigheden gaan niet meer vanzelf: een wandeling maken, de trap oplopen, gaan werken, het huishouden doen…  Het is soms moeilijk te aanvaarden dat je een longziekte hebt of dat je sneller vermoeid bent en niet meer kan doen wat je wil. Misschien heb je wel minder sociale contacten dan vroeger of heb je een hobby moeten opgeven omdat de verplaatsing te zwaar is geworden. Het kan zijn dat deze beperkingen zwaar op je gemoed wegen of dat je angstig en onzeker bent geworden over hoe het nu verder moet.

Wanneer je medicatie op punt staat en je misschien ook zuurstof gebruikt, kan je samen met de arts bekijken of longrevalidatie iets voor jou is. Longrevalidatie kan je helpen om beter met je longziekte om te gaan en je conditie te verbeteren. Deze behandeling is geschikt voor patiënten met verschillende ziektebeelden zoals COPD, astma, longkanker of na een opname in het ziekenhuis.

Door deel te nemen aan het longrevalidatieprogramma leer je meer over wat je longziekte met je lichaam doet en over hoe je er beter mee kan omgaan. Er wordt een behandelplan opgesteld met onder meer lichamelijke oefeningen om je conditie en spierkracht te verbeteren. Je krijgt tips om aanpassingen te doen in je dagelijkse leven om weer dingen te doen die je belangrijk vindt. Er wordt ook aandacht besteed aan een goede ademtechniek en doseren van je inspanningen. De behandelingen kunnen bestaan uit de combinatie van individuele en groepssessies, steeds onder de begeleiding van gespecialiseerde kinesitherapeuten en ergotherapeuten.

Dit behandelplan is op maat gemaakt omdat rekening wordt gehouden met je beperkingen. Hiervoor worden voor de start van het programma enkele longfunctie- en inspanningstesten uitgevoerd samen met de kinesitherapeut en longrevalidatiearts. Er wordt ook nauw samengewerkt met experten in andere vakgebieden zoals een diëtiste, psychologe of maatschappelijk werker.

De longrevalidatiearts zal dan een voorschrift opstellen dat je toelaat het programma op te starten en in te plannen. Meestal zal het gaan om twee tot drie sessies per week voor minstens drie tot zes maanden, eventueel te verlengen indien nodig. De oefentherapie gaat door in het ziekenhuis (APRA, Campus Antwerpen). De mutualiteit voorziet hiervoor tussenkomst. We werken naar meer zelfstandigheid en de mogelijkheid uiteindelijk zelf je behandeling in handen te nemen.

Voor meer informatie kan je steeds terecht bij je arts. Een intakegesprek kan ingeboekt worden via het secretariaat van de dienst Longziekten.

Deze behandeling wordt uitgevoerd door