Prostaatpunctie
Via een echografisch onderzoek van de prostaat is het mogelijk om de prostaat af te beelden. Het is geweten dat prostaatvergroting kan leiden tot plasproblemen. Prostaatkanker kan zich ontwikkelen zonder urinaire symptomen kan slechts vastgesteld worden met een biopsie. Zo kan er prostaatweefsel worden onderzocht op eventuele aanwezige kankercellen.
Voorbereiding
Voor een prostaatbiopsie hoef je niet nuchter te zijn. Als je bloedverdunnende medicatie gebruikt, zal je deze moeten stopzetten in overleg met je behandelende arts.
Je mag niet vergeten de antibiotica te nemen die de arts voorschreef voor het onderzoek. Best start je een dag voor het onderzoek en blijf je de antibiotica innemen voor de volgende tien dagen.
Ingreep
Het onderzoek duurt hooguit tien minuten.
De uroloog brengt een duimdikke sonde (buisje) in de endeldarm. Wat zal voelen, is een lichte spiersamentrekking die nauwelijks pijn doet. Die sonde heeft min of meer de vorm van een pen met een afgerond uiteinde en wordt om hygiënische redenen bedekt met een condoom. De arts laat de sonde, die verbonden is met het scherm, voorzichtig draaien om verschillende opnames van de prostaat in beeld te brengen.
De puncties worden tijdens de echografie uitgevoerd. De uroloog zal via een geleider in de echosonde, een naaldpunctie uitvoeren ter hoogte van de prostaatzones die hij nader wil onderzoeken. In feite wordt de naald in een soort ‘biopsiepistool’ gefixeerd, wanneer de veer gelost wordt, zal de naald uitgestoten en uiterst snel terug ingetrokken worden om zo een minuscuul prostaatfragmentje weg te nemen.
Dit wordt dan onderzocht door een gespecialiseerd laboratorium in ons ziekenhuis. Dankzij de snelheid van dit mechanisme is er hooguit een kortdurend hinderlijk gevoel.
De uroloog zal verschillende puncties uitvoeren.
Na de ingreep
Het kan zijn dat er enkele dagen tot weken bloed in de urine, ontlasting of zaadlozing zichtbaar is. We raden aan om genoeg water te drinken.
De antibiotica die werd voorgeschreven is bedoeld om infecties te vermijden. Als er toch complicaties optreden, moet je meteen je arts verwittigen.