Shockwavetherapie
Wat is ESWT?
ESWT (extracorporele shockwavetherapie) is een behandeling met intense geluid- of schokgolven. Het is gebaseerd op het principe van de niersteenverbrijzelaar en wordt gebruikt voor langdurig bestaande (chronische) peesaandoeningen met of zonder verkalking.
Voor welke aandoeningen wordt ESWT gegeven?
Chronische ontstekingen of overbelasting van de achillespees, het peesblad onder de voet (Fasciitis plantaris), tenniselleboog, soms andere pezen. Ook peesverkalkingen die symptomen veroorzaken (vaak in de schouder) worden behandeld.
Meestal zijn er al andere behandelingen geprobeerd die niet hebben geholpen.
Welke informatie heeft de arts nodig?
Een radiografisch of echografisch onderzoek om het letsel goed te lokaliseren. Breng ook de aanvraag van de verwijzende arts mee.
Verwittig de arts bij zwangerschap, bloedstollingsziekten, als je bloedverdunners inneemt of als je allergisch bent voor middelen gebruikt voor lokale verdoving.
Verloop van de behandeling
Je bent een 30-tal minuten in de behandelingsruimte.
De plek die behandeld moet worden, wordt lokaal verdoofd door middel van een prik.
Een vijftal minuten na de prik, plaatst de behandelende arts de sonde van het ESWT-toestel op de huid en zal de behandeling starten. Deze duurt vier à vijf minuten afhankelijk van de behandelingsplaats.
De behandeling zelf is vaak onaangenaam, maar je kan ze te allen tijde onderbreken.
Na de behandeling
Als de hiel behandeld werd (Fasciitis plantaris), dan zal je na de behandeling nog een korte tijd een verdoofd gevoel aan de voetzool hebben, waardoor het stappen of autorijden vreemd aanvoelt.
Soms ontstaat er een kleine blauwe plek of wat huidirritatie op de plaats van de behandeling. Je ervaart meestal geen napijn.
De werking op de pezen is traag: vaak verminderen de klachten pas na een à twee weken en is het volledige effect pas bereikt na zes weken. Vaak volstaat een behandeling. Bij een aantal aandoeningen zal een nabehandeling bij de kinesitherapeut voorgeschreven worden.