Zuurstoftherapie
Bij alles wat je doet, gebruik je energie, ook wanneer je slaapt. Je lichaam maakt die energie door voedsel te verbranden en daarvoor is zuurstof nodig. Wanneer de arts heeft vastgesteld dat je longen niet goed functioneren door ziekte kan het zijn dat je niet meer voldoende zuurstof binnen krijgt om normaal te functioneren.
De hoeveelheid zuurstof in het bloed noemen we de zuurstofsaturatie. Bij gezonde mensen bedraagt die saturatie meer dan 95%. Door een longziekte kan die dalen naar minder dan 90%. Hierdoor kan je benauwd of vermoeid worden. Er kan na verloop van tijd ook een zuurstofgebrek ontstaan in organen zoals het hart en de hersenen. De arts kan inschatten dat het nodig is om extra zuurstof te gebruiken om schade te voorkomen. Hiervoor worden enkele metingen gedaan, bijvoorbeeld een prikje in de pols (bloedgasmeting), een wandeltest of nachtelijke zuurstofmeting.
Zuurstoftherapie kan je levenskwaliteit sterk verbeteren, maar het is niet fijn om er afhankelijk van te zijn. Er zijn enkele dingen die je zelf kan doen om de behandeling te bevorderen, zoals rookstop, voldoende lichaamsbeweging en correct naleven van de voorschriften van je arts. Het gebruik van zuurstof heeft geen ernstige bijwerkingen. Wel kan je last hebben van een droge neus of een bloedneus. Het gebruik van een luchtbevochtiger of barrièregels kan dit voorkomen.
De zuurstof wordt via een neusbril toegediend en kan toegediend worden uit verschillende mogelijke systemen. De arts zoekt samen met jou naar het meest geschikte systeem. De dienst werkt samen met een leverancier die het systeem thuis installeert en steeds bereikbaar is bij technische problemen.