NieuwsCentralisatie brachytherapie binnen het Iridiumnetwerk in AZ Monica
Centralisatie brachytherapie binnen het Iridiumnetwerk in AZ Monica

Centralisatie brachytherapie binnen het Iridiumnetwerk in AZ Monica

Brachytherapie is een behandeling voor prostaatcarcinoom beperkt tot de prostaat zelf (dat wil zeggen zonder doorbraak van het prostaatkapsel) die al lange tijd bestaat en beproefd is.

Deze behandeling bestaat uit het onder narcose inbrengen van radioactieve zaadjes in de prostaat met behulp van punctienaalden. De zaadjes zullen dan  vervolgens door interne bestraling de kankercellen in de prostaat vernietigen. Limiterende factoren voor de toepassing hiervan zijn het prostaatvolume en de eventuele ernstige prostatismeklachten van patiënt.

De behandelingsvorm is heel comfortabel. De dag na de procedure kan de patiënt het ziekenhuis al verlaten, en de bijwerkingen zijn heel beperkt. De genezingskans met deze techniek is heel hoog en vergelijkbaar met een chirurgische behandeling of uitwendige bestraling.

De goede resultaten blijken ook uit een recente Masterproef van studenten geneeskunde aan de UAntwerpen (2020), waarbij in onze patiëntengroep van ongeveer 250 patiënten na vijf jaar nog 83% ziektevrij zijn.

De techniek wordt sinds 2006 toegepast op de dienst orologie van AZ Monica, in samenwerking met de bestralingsafdeling van het Iridium-kankernetwerk. Het Iridiumnetwerk is een nauwe samenwerking van acht ziekenhuizen uit de regio Antwerpen, Waasland en Voorkempen (UZA, GZA, ZNA, AZ Monica, AZ Klina, Vitaz, AZ Rivierenland en AZ Voorkempen) rond radiotherapie.

In het licht van de centralisatie van complexe zorg binnen het Iridiumnetwerk, werd beslist om vanaf 01/01/2022 deze behandelingsmodaliteit enkel nog te laten doorgaan in AZ Monica. Dit betekent dat de dienst urologie van AZ Monica over de belangrijke ervaring en expertise alsook de nodige modaliteiten beschikt om als “centre of excellence” door te gaan en dus ook openstaat voor verwijzingen van buiten het ziekenhuis.

Externe urologen en oncologen kunnen hun patiënten voor deze behandeling verwijzen, waarna de verdere opvolging gebeurt door de verwijzende specialist.