NieuwsIntegratieve zorg tijdens Week van de Pijn
Integratieve zorg tijdens Week van de Pijn

Integratieve zorg tijdens Week van de Pijn

Van 9 tot 15 oktober is het de Week van de Pijn. Het jaarthema 2023 is ‘Integratieve pijnzorg‘. In het kader van dit thema gaan we binnen het ziekenhuis wat dieper inzoomen op de verschillende behandelmethodes van (chronische) pijn. Chronische pijn komt steeds vaker voor (¼ van de bevolking), wat duidelijk maakt dat de huidige zorgmodellen die gebruikt worden voor het managen en behandelen van pijn, vaak niet effectief zijn in het aanpakken van het klinische probleem.

Chronische pijn

Chronische pijn is complex* en kan het best worden bekeken vanuit een bio-psychosociaal kader. Het is daarom nodig om verschillende behandelingsmethoden aan te bieden. *(Chronische pijn gaat meestal gepaard met zaken zoals slaapstoornissen, vermoeidheid, depressie, angsten en verminderde lichamelijke, seksuele, mentale, huishoudelijke, beroepsmatige en sociale functies.)

Wist je dat… praten over je pijn een eerste stap is in de zorg voor jezelf en de aanpak van pijn.

Wist je dat… pijn niet altijd een teken is van gevaar?

(Medische) massage

Massage kan helpen het lichaam en de geest te ontspannen, ook stimuleert het de bloedcirculatie met als gevolg een verminderde doorvoer van pijnprikkels. Er bestaan ook vormen van medische massage, waarbij er speciale drukpunten worden gebruikt. Zo bestaat er bijvoorbeeld tuina, afkomstig van de traditionele Chinese geneeskunde en shiatsu van de Japanse geneeskunde.

Meditatie en mindfulness

Bij meditatie en mindfulness gaat het vooral om je gedachten te richten op een bepaald beeld, beleving of geluid in het hier en nu. Dit kan helpen om je lichaam en geest tot rust te laten komen om zo je gedachten te verleggen. Hierdoor leer je anders om te gaan met de pijn.
In het Pijncentrum van AZ Monica worden er ook ‘mindfulness’ sessies aangeboden aan mensen met chronische pijnklachten.

Ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen

Er bestaan verschillende manieren om je lichaam te ontspannen, zoals het luisteren naar je favoriete muziek, bewegen in de frisse buitenlucht en het aanleren van ademhalingsoefeningen. Creatieve activiteiten (zoals tekenen, mandala’s inkleuren, knutselen, schilderen, dichten, haken, breien etc.) kunnen ook voor een belangrijke ontspanning zorgen, voel vooral zelf aan wat je graag doet.

Wanneer je in rusttoestand bent voel je je ontspannen waardoor je ademhaling vertraagt en je bloeddruk daalt. Dit kan een positieve invloed hebben op je pijnervaring.

Behandelingen met warmte, koude of een natte doek leggen, kan helpen om zwellingen of pijnlijke ontstekingen tegen te gaan. Andersom kan ook warmte de pijn verlichten. Warmte stimuleert de bloedcirculatie bij pijnlijke spierspasmen waardoor het een spierontspannende werking heeft. De juiste methode kies je aan de hand van wat jij het aangenaamste vindt aanvoelen voor je lichaam.

Beweging

De natuurlijke reactie op pijn is minder bewegen, maar het is net wél goed om meer te gaan bewegen. Je lichaam maakt verschillende stoffen aan die de pijn dempen en daarom is het ook voor mensen met chronische pijnklachten belangrijk om in beweging te blijven. Een aandachtspunt hierbij is om te doseren, evt. onder begeleiding en met een rustige opbouw. Het doel is niet om een zo groot mogelijke presentatie te leveren, maar wel om de gewrichten soepel te houden, de spieren te versterken en bewegingsangst te voorkomen. Binnen het Pijncentrum zijn er ook kinesisten en ergotherapeuten die je hier verder in kunnen begeleiden.

Een goede nachtrust

Slapeloosheid kan een negatieve invloed hebben op pijn, spanningen en angst. Een correcte slaaphygiëne is cruciaal voor een goede nachtrust. Hier bestaan verschillende tips & tricks voor en zelfs medische hulpmiddelen. In het Pijncentrum organiseren ergotherapeuten sessies ‘slaapeducatie’ voor mensen met pijnklachten.

Aangepaste voeding

Gezond eten heeft een positieve invloed hebben op pijn. Gewichtsverlies bij obesitas zorgt voor minder belasting op de gewrichten en kan voor vermindering zorgen van de pijnklachten. Er is dikwijls een tekort aan vitamine D, vitamine B12 en aan magnesium bij mensen met chronische pijn. Probeer te variëren in je voeding zodat je lichaam zeker de nodige vitaminen en mineralen opneemt.

Infosessies tijdens de week van de pijn

Infosessie acupunctuur

Benieuwd naar wat acupunctuur voor jou kan betekenen?

Het gebruik van acupunctuur wordt steeds meer geïntegreerd binnen de conventionele geneeskunde, ook binnen AZ Monica. Tijdens deze sessie kom je meer te weten waarvoor acupunctuur voor wordt gebruikt en hoe het werkt.

Maandag 9 oktober (9u-10u) Zaal Wildiers, campus Antwerpen (harmoniestraat 80)
Woensdag 11 oktober (16u-17u)Zaal Kapel, campus Deurne (volg route 130)

Infosessie voedingspsychologie

Wat is de invloed van voeding op mijn welzijn?

Voedingspsychologie is de wetenschap die bestudeert hoe voedingsstoffen ons beïnvloeden. De voedingsstoffen die we opnemen, spelen niet enkel een rol in onze stemming, manier van denken en ons gedrag maar ook in onze lichaamsensaties (vb. energiepeil of pijn). In deze sessie werpen we een blik op voedingspsychologie, hoe en welke voedingsstoffen ons beïnvloeden en hoe we dit kunnen inzetten als hulpmiddel bij herstel.

Dinsdag 10 oktober (9u-10u) Zaal Kapel, campus Deurne (volg route 130)
Vrijdag 13 oktober (16u-17u)Zaal Wildiers, campus Antwerpen (harmoniestraat 80)

De infosessies zijn toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Inschrijven op voorhand is niet nodig.

Samen p(z)ijn in beweging

Campus Antwerpen

  • 9u15-10u: thee met een gezonde snack in combinatie met een leerrijk infomoment
  • 10u-11u: wandeling in het harmoniepark (bij slecht weer wordt er binnen een alternatief voorzien)
Inschrijven kan via een lijst aan het secretariaat van het pijncentrum (route 280) of via 03 240 27 83