Arthrografie

Een arthrografie is een röntgenonderzoek waarbij er een contrastmiddel rechtstreeks geïnjecteerd wordt in een gewricht: knie, schouder, enkel, enzovoort. De contraststof zorgt ervoor dat de beelden van de MRI- of CT-scan duidelijker zijn. Omdat we de contraststof op de exacte locatie moeten inspuiten, doen we dat met behulp van röntgenstralen.

Wat bij zwangerschap?

Röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of zou je dit kunnen zijn, bespreek dan met jouw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld of moet vervangen worden door een ander onderzoek. Meld dit ook altijd vóór het onderzoek aan de medisch beeldvormer.

Verloop

Voor het onderzoek

Een arthrografie wordt uitsluitend op afspraak gedaan.

Het onderzoek gebeurt alleen op basis van een medisch voorschrift. Hou er rekening mee dat het onderzoek door onvoorziene omstandigheden later kan starten dan gepland.

Voor de inschrijving mag je je rechtstreeks aanmelden aan de balie Medische Beeldvorming  met je identiteitskaart en het medisch voorschrift. Beelden en/of toegangscodes van relevante voorgaande onderzoeken, die ergens anders uitgevoerd werden, neem je mee.

Als je allergisch bent voor jodium, breng dan de onthaalmedewerker (balie medische beeldvorming), arts of medisch beeldvormer hiervan op voorhand op de hoogte. In dit geval krijg je een specifieke voorbereiding die 24 uur voor het onderzoek al begint.

Het onderzoek kan soms wat ongemak veroorzaken.

Het onderzoek

Het onderzoek gebeurt op de röntgentafel.

Je gaat op een onderzoekstafel liggen. De medisch beeldvormer zorgt ervoor dat je in de juiste houding ligt voor de injectie. Dat is meestal op de rug. Voor een arthrografie van de pols of elleboog lig je op de buik, een arthrografie van de enkel kan in rug- of zijlig.

De radioloog prikt het gewricht aan met een naald en injecteert zo de contraststof  in het gewricht.

Na de inspuiting begeleidt een medisch beeldvormer je naar de wachtzaal van de CT- of MR-afdeling.

Het het volledige onderzoek (inspuiting en CT of MR) duurt ongeveer 25 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek is het mogelijk dat je enkele uren last hebt van een gespannen en/of instabiel gevoel in het aangeprikte gewricht. Je mag je dagdagelijkse activiteiten gewoon hernemen.

De radioloog maakt een verslag van het onderzoek. Je ontvangt een code waarmee de beelden en het verslag door jezelf en de aanvragende arts bekeken kunnen worden. De arts zal de resultaten met jou bespreken.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door