Colonoscopie

Colonoscopie laat de arts toe de binnenzijde van de ganse dikke darm te bekijken. Het onderzoek gebeurt door middel van een soepele buis (colonoscoop).

Doorheen de colonoscoop kunnen andere instrumenten ingebracht worden voor het afnemen van weefselstalen of biopten (voor later onderzoek onder de microscoop) of voor het uitvoeren van behandelingen (wegnemen van poliepen, openmaken van vernauwingen …). Via de colonoscoop kan lucht ingeblazen worden en vocht afgezogen worden om het zicht te verbeteren.

Verloop

Voor het onderzoek

Een goede voorbereiding is zeer noodzakelijk om het onderzoek vlot te laten verlopen.

Twee dagen voor het onderzoek dien je restenarm te eten:

  • Geen bruin brood, fruit, groenten, ontbijtgranen
  • Wel kippenwit, vis, rijst, beschuit
  • Minimum twee liter water per dag drinken

De avond voor het onderzoek (thuis):

  • Om 17u00 neem je nog een lichte maaltijd vb. boterham met smeerkaas
  • Om 18u00 start je met de eerste voorbereiding en mag je niets meer eten.

De ochtend van het onderzoek start je met de tweede voorbereiding enkele uren voor je jezelf moet aanmelden aan bij de receptie van het ziekenhuis. De voorbereiding wordt grondig uitgelegd bij de eerste consultatie voor het onderzoek en je krijgt informatie over wat je moet halen bij de apotheek om de voorbereiding goed te kunnen uitvoeren. Onderaan deze pagina vind je documenten waarin je de details kan nalezen.

Het onderzoek

De procedure duurt ongeveer 25 minuten en gebeurt onder verdoving met propofol via een ader in de arm. Het anestheticum wordt toegediend door een anaesthesist en onder monitoring. Je blijft spontaan ademen tijdens de narcose: er is dus geen kunstmatige beademing nodig zoals voor narcose tijdens een operatie. Na het onderzoek ben je ook sneller terug wakker en is er geen misselijkheid of andere nevenwerking.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek kan je een opgeblazen gevoel of krampen ondervinden ten gevolge van de lucht die wordt ingeblazen tijdens het onderzoek. In sommige gevallen kan er na het onderzoek duizeligheid optreden ten gevolge van de verdoving, daarom is het aan te raden om minstens dertig minuten in bed te blijven liggen na het onderzoek.

Als je de avond na het onderzoek of de volgende dag buikpijn krijgt of overvloedig anaal bloedverlies merkt, neem je contact op met de dienst gastro-enterologie in het ziekenhuis of de consultatie. ’s Avonds of in het weekend kan dit via de dienst spoedgevallen van AZ Monica Deurne.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door

Documenten

Voorbereiding colonoscopie (namiddag)