Cystoscopie

Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop (een dunne holle buis). Aan het uiteinde van de cystoscoop zit een lens die op een camera is aangesloten. Hiermee kan de uroloog in de plasbuis en de blaas kijken. Er bestaan buigzame (flexibele) en metalen (starre) cystoscopen. Meestal wordt voor een diagnostisch onderzoek gebruik gemaakt van flexibele cystoscopen.

Een cystoscopie wordt uitgevoerd als er afwijkingen worden vermoed in plasbuis, prostaatgebied of blaas, bijvoorbeeld bij plasproblemen, bloedverlies via de urine of controle bij blaaspoliepen.

Verloop

Voor het onderzoek

Voor dit onderzoek is er geen speciale voorbereiding nodig. Je moet niet nuchter zijn.

Het onderzoek duurt slechts een paar minuten.

Het onderzoek

Eerst zal de arts de plasbuis ontsmetten en verdoven door middel van een verdovende gel.
Daarna wordt de cystoscoop via de plasbuis ingebracht. Via een slangetje wordt er spoelvloeistof (steriel water) in de blaas gebracht zodat de uroloog de plasbuis en blaaswand kan inspecteren.

Na het onderzoek kan je plassen en zal de arts je straalsterkte meten. Mogelijks zal een deel van de urine ook verder worden onderzocht door de uroloog.

Na het onderzoek

Het kan zijn dat je tijdelijk een verhoogde plasdrang en/of irritatiegevoel ervaart. Ook is het mogelijk dat er bloed in de urine zit op de dag van het onderzoek. We raden daarom aan om extra te drinken na het onderzoek.

Na het onderzoek mag je meteen naar huis. Je kan gewoon met de auto rijden.

Je krijgt eenmalig antibioticum om de kans op infecties te minimaliseren. Deze neem je thuis in met water.

Als je koorts krijgt of moeite hebt met plassen, neem je best contact op met de dienst urologie of met je huisarts.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door

Documenten