ZorgaanbodOnderzoekenDoppleronderzoek

Doppleronderzoek

Een doppleronderzoek maakt gebruik van ultrasone golven of geluidsgolven om aandoeningen in de bloedvaten op te sporen en te onderzoeken. Aan de hand van de analyse van de weerkaatste signalen kan de stroomsnelheid en richting worden afgeleid, waardoor we een idee krijgen van de toestand van de bloedvaten.

Verloop

Voor het onderzoek

Voor een doppleronderzoek hoef je niet nuchter te zijn of andere voorbereidingen te treffen.

We raden aan om geen lange onderbroek aan te doen, omdat je je benen helemaal vrij moet maken voor het onderzoek.

Voor het onderzoek begint, zal je vijf minuten moeten rusten. Zo kan er een betrouwbare rustmeting gebeuren.

Het onderzoek

Om een slechte doorbloeding in de onderbenen op te sporen, zal je op je rug op de tafel moeten liggen. Met de sonde gaat je arts op zoek naar de slagaders ter hoogte van de binnenenkel en voetrug. Daarna zullen er bloeddrukbanden om je bovenarmen en/of enkels worden aangebracht, die tijdens het onderzoek worden opgepompt en weer leeggelaten.

Er wordt een gel aangebracht op de plaats van de bloedvaten die onderzocht moeten worden. De arts beweegt daarna met een transducer (omzetapparaat) over de huid, waardoor er naar de bloedstroom geluisterd kan worden. De metingen worden ook zo verricht.

Een onderzoek in rust duurt meestal een kwartier.

Meestal wordt het onderzoek ook nog eens herhaald met een inspanningstest. In dat geval zal je onderzoek ongeveer 25 minuten duren.

Na het onderzoek

Na het onderzoek zal de arts de uitslag met je bespreken.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door