Fietsproef

Een fietsproef (of ergospirometrie) is een test om je inspanningscapaciteit te meten en vraagt daarom een maximale lichamelijke inspanning. De test wordt uitgevoerd op een fiets die is uitgerust met meettoestellen om een reeks parameters te registreren van je ademhaling en hartfunctie. De test geeft op die manier informatie over je lichamelijke conditie en kan een hulp zijn om de oorzaak te vinden van kortademigheid. De test kan ook worden gebruikt om een op maat gemaakt revalidatieprogramma op te stellen of om te evalueren of je een longoperatie aankan.

Verloop

Voor het onderzoek

Voor een fietsproef is een zware maaltijd afgeraden. Je kan medicatie gewoon doornemen. Draag bij voorkeur goed schoeisel en geen strakzittende kleding

Het onderzoek

Je ontbloot het bovenlichaam en de verpleegkundige brengt contactspray, elektroden en een bloeddrukmeter aan.

Daarna begin je te fietsen en de weerstand zal stapsgewijs toenemen tot jouw fysieke limiet bereikt wordt. Tijdens de recuperatiefase fiets je nog enkele minuten verder zonder weerstand.

Na elke wijziging in weerstand zal je bloeddruk genomen worden. Je wordt begeleid door de verpleegkundige tijdens de gehele proef.

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Na het onderzoek

Er is gelegenheid om zich op te frissen na het onderzoek.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door