Gastroscopie

Bij een gastroscopie wordt het slijmvlies van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm geïnspecteerd met behulp van een endoscoop. Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt maximum vijf minuten.

Een gastroscopie kan onaangenaam zijn, maar om het ongemak te verminderen wordt je keel verdoofd. In samenspraak met de arts krijg je eventueel ook een lichte verdoving ingespoten om je te ontspannen en je licht te doen inslapen zodat je jezelf niets meer herinnert nadien.

Verloop

Voor het onderzoek

Je moet nuchter blijven voor dit onderzoek, dat betekent dat je niet mag eten vanaf zes uur voor het onderzoek.

Breng ons op de hoogte indien je allergisch bent voor bepaalde medicatie. Meld ons ook of je hart- of longproblemen hebt. Indien je stollingsproblemen hebt of bloedverdunnende medicatie inneemt (Aspirine, Plavix, of Clopidogrel, Ticlid, Marevan, Marcoumar, Sintrom, Pradaxa, Efient …) dien je ons hiervan op de hoogte te brengen.

Het onderzoek

De procedure duurt ongeveer vijf minuten en gebeurt – indien je dit wenst – onder verdoving met propofol via een ader in de arm. Het anestheticum wordt toegediend door een anesthesist en onder monitoring. Je blijft spontaan ademen tijdens de narcose: er is dus geen kunstmatige beademing nodig zoals voor narcose tijdens een operatie. Na het onderzoek ben je ook sneller terug wakker en is er geen misselijkheid of andere nevenwerking.

Tijdens het onderzoek lig je op de linkerzijde. Het instrument wordt via de mond tot in de twaalfvingerige darm gebracht. Er wordt lucht ingeblazen om een goed zicht toe te laten. Dit kan lichte buikkrampen veroorzaken. Vaak neemt de arts biopsies (weefselstukjes). Dat gebeurt met een tangetje dat doorheen de gastroscoop wordt ingebracht. Op die manier kan meer informatie verkregen worden over de letsels die gezien worden, of om ontsteking of infecties op te sporen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kan de keel geïrriteerd zijn en kan je een opgeblazen gevoel hebben door de lucht die tijdens het onderzoek word ingeblazen. Een half uur na het onderzoek is de keelverdoving uitgewerkt en mag je eerst wat water drinken. Indien je jezelf niet verslikt mag je daarna ook wat eten. Indien je verdoving hebt gekregen, moet iemand je komen ophalen: je vertraagde reflexen maken het autorijden immers onveilig. Na een verdoving raden we je ook af de rest van de dag nog belangrijke beslissingen te nemen of risicovolle activiteiten uit te voeren.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door