Met een leverbiopsie wordt, door middel van een punctie, een stukje weefsel van de lever afgenomen. Dit weefsel wordt microscopisch onderzocht om een diagnose te stellen, waarna een eventuele behandeling gestart kan worden.
Leverbiopsie
Verloop
Voor het onderzoek
Je moet nuchter blijven voor dit onderzoek, dat betekent dat je niet mag eten vanaf zes uur voor het onderzoek. Je ontvangt hierover meer details van je behandelend arts.
Breng ons op de hoogte indien je allergisch bent voor bepaalde medicatie. Meld ons ook of je hart- of longproblemen hebt. Indien je stollingsproblemen hebt of bloedverdunnende medicatie inneemt (Marevan, Marcoumar, Sintrom, Pradaxa, Eliquis, Plavix/Clopidogrel, Ticlid …), of als je antibiotica moet nemen voor een bezoek aan de tandarts, dien je ons hiervan op de hoogte te brengen.
Het onderzoek
Eerst maken we een CT-scan op de afdeling radiologie, hierbij zoeken we naar de exacte plaats voor de biopsie.
Bij de start van het onderzoek wordt de huid lokaal verdoofd, hierdoor ondervind je niet veel ongemakken tijdens het onderzoek. Daarna volgt een kleine snede in de huid en een biopsie met een dunne naald. Hier zal je amper iets van voelen, en je houdt er geen litteken aan over.
Na het onderzoek
Na het onderzoek moet je nog een vijftal uren op je rechterzijde blijven liggen. Zo beperk je het risico op een bloeding bij de punctieplaats. Ook daarna is het belangrijk om nog 24 uur bedrust aan te houden.
De zijligging kort na de ingreep en de verplichte bedrust nadien zijn nodig om het risico op een bloeding zo laag mogelijk te houden. Het kan namelijk altijd gebeuren dat er bij de punctie een bloedvat wordt geraakt. Door op de rechterzij te liggen en nadien weinig te bewegen, vermindert de kans dat het blijft bloeden.