Dit onderzoek maakt het mogelijk om de tijd te bepalen die de maag nodig heeft om te ledigen. Dit kan onderzocht worden voor ‘vaste stoffen’ zoals een boterham en ei maar ook voor ‘vloeistoffen’ zoals water of fruitsap. We voeren dit onderzoek uit na het eten en/of drinken van een proefmaaltijd vermengd met een zeer kleine hoeveelheid licht radioactieve stof.
Maagledigingsscan
Verloop
Voor het onderzoek
Je moet nuchter zijn vanaf 23.00 uur op de avond voor het onderzoek. Als je suikerziekte hebt, neem dan je insulinebehandeling ongewijzigd verder.
Alle medicatie die ingrijpen op de beweeglijkheid van de spijsverteringsorganen zoals Metoclopramide, Domperidon, Cimetidine, Parasympatholytica, Sympathomimetica… zouden best drie dagen voor het onderzoek gestopt worden. Raadpleeg jouw arts bij vragen.
Je draagt best geen juwelen of metalen voorwerpen omdat die het beeld kunnen verstoren.
Gelieve je voor het onderzoek in te schrijven met jouw identiteitskaart, aanvraag en klevers in de inschrijvingskiosk en nadien aan te melden op de dienst nucleaire geneeskunde (route 113) op de dag en het uur van de afspraak. Dit onderzoek wordt enkel op de campus Deurne uitgevoerd.
Als je zwanger bent, vermoedt dat je zwanger bent of borstvoeding geeft, gelieve dit te melden bij het maken van jouw afspraak of ons dadelijk te verwittigen! We plannen dan samen een nieuwe afspraak.
Het onderzoek
Om de maaglediging van vaste stoffen na te kijken zal je gevraagd worden een een ei, twee sneetjes brood en 150 ml plat water in te nemen. Je hebt maximaal tien minuten de tijd om deze maaltijd in te nemen.
Vervolgens zullen we vijfmaal om de 20 minuten een staande opname maken van de maagregio. De opnames zelf nemen een minuut in beslag. In tussentijd kan je lezen of een andere activiteiten uitvoeren. Het totale onderzoek duurt ongeveer wee uur.
Kom je voor een ‘vloeibare’ maagledigingsstudie dan zal je 300 ml water of fruitsap moeten drinken. Vervolgens zullen we gedurende 20 minuten een dynamische opname maken.
Het onderzoek van de maaglediging voor vast vloeistoffen en vloeibare stoffen kunnen niet op één dag samen uitgevoerd worden.
Na het onderzoek
Na het onderzoek kan je met de auto naar huis rijden en je dagdagelijkse activiteiten verderzetten. Van het onderzoek wordt een rapport gemaakt. Dit rapport wordt samen met de beelden opgestuurd naar je arts, die je de resultaten zal meedelen bij jouw volgend bezoek.
Zijn er bijwerkingen en risico’s verbonden aan het onderzoek?
Er zijn geen neveneffecten of bijwerkingen beschreven op de licht radioactieve stof. De stof is niet gevaarlijk en verdwijnt binnen enkele uren volledig uit het lichaam. De dosis die je bij het onderzoek krijgt, is vergelijkbaar met de dosis van een standaard radiologisch onderzoek (CT-scan/RX). Je mag ook gewoon eten en drinken.