Mammografie

Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borsten waarbij de verschillende structuren in de borst zichtbaar gemaakt worden. Op de beelden van de mammografie kunnen kleine veranderingen opgespoord worden, ook als deze nog niet voelbaar zijn.

Wat bij zwangerschap?

Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of zou je dit kunnen zijn, bespreek dan met jouw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld of vervangen door een ander onderzoek. Meld dit ook altijd vóór het onderzoek aan de medisch beeldvormer.

Wat bij borstprothesen?

Een mammografie is perfect mogelijk met borstprothesen. Meld dit altijd voor het onderzoek aan de medisch beeldvormer zodat het programma en de druk kan worden aangepast.

Verloop

Voor het onderzoek

Een mammografie gebeurt uitsluitend op afspraak en alleen op basis van een medisch voorschrift. Hou er rekening mee dat het onderzoek door onvoorziene omstandigheden later kan starten dan gepland.

Voor de inschrijving mag je je rechtstreeks aanmelden aan de balie van de Medische Beeldvorming met jouw identiteitskaart en medisch voorschrift. Beelden en/of toegangscodes van relevante voorgaande onderzoeken die ergens anders uitgevoerd werden dienen meegebracht te worden.

Er is geen specifieke voorbereiding nodig en je moet niet nuchter zijn. Vermijd voor het onderzoek deodorant, zalf en bodylotion.

Een mammografie wordt, voor jouw comfort en een betere beeldkwaliteit, bij voorkeur uitgevoerd in het begin van de menstruatiecyclus. Deze regel vervalt uiteraard vanaf de menopauze.

Het onderzoek

De medisch beeldvormer maakt twee opnamen van elke borst door de borst op een plaat te leggen en kortdurend het borstweefsel samen te drukken. Meestal is de druk wat vervelend, soms zelfs pijnlijk.

Een mammografie wordt meestal aangevuld met een echografie.

Na het onderzoek

De radioloog maakt een verslag van de beelden. Je ontvangt een code waarmee de beelden en het verslag door jezelf en de aanvragende arts kunnen bekeken worden. De arts zal de resultaten met jou bespreken.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door