Bij een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) worden met behulp van een grote sterke magneet en radiogolven bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Deze signalen worden nadien door een antenne weer opgevangen. Er wordt dus bij een MRI-onderzoek geen gebruik gemaakt van röntgenstraling. Een computer verwerkt de signalen vervolgens tot een afbeelding die op een beeldscherm kan bekeken worden.
Is een MRI-onderzoek gevaarlijk?
Niet bij iedereen kan een MRI-onderzoek gedaan worden. Metaaldeeltjes in het lichaam zijn een absolute tegenindicatie: we denken dan aan metaaldeeltjes in het oog, implantaten in het oor en metalen vaatclips in het hoofd. Ook de aanwezigheid van een pacemaker, een onderhuids ingeplante insulinepomp of een hartklep kan een indicatie zijn om het MRI-onderzoek niet te laten doorgaan.
Wat bij zwangerschap?
Tijdens de eerste twaalf weken van een zwangerschap wordt aangeraden om geen MRI-onderzoeken uit te voeren. Als dit toch noodzakelijk zou zijn, moet er eerst overleg tussen de behandelend arts en de radioloog plaatsvinden.