MRI-scan

Bij een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) worden met behulp van een grote sterke magneet en radiogolven bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Deze signalen worden nadien door een antenne weer opgevangen. Er wordt dus bij een MRI-onderzoek geen gebruik gemaakt van röntgenstraling. Een computer verwerkt de signalen vervolgens tot een afbeelding die op een beeldscherm kan bekeken worden.

Is een MRI-onderzoek gevaarlijk?

Niet bij iedereen kan een MRI-onderzoek gedaan worden. Metaaldeeltjes in het lichaam zijn een absolute tegenindicatie: we denken dan aan metaaldeeltjes in het oog, implantaten in het oor en metalen vaatclips in het hoofd. Ook de aanwezigheid van een pacemaker, een onderhuids ingeplante insulinepomp of een hartklep kan een indicatie zijn om het MRI-onderzoek niet te laten doorgaan.

Wat bij zwangerschap?

Tijdens de eerste twaalf weken van een zwangerschap wordt aangeraden om geen MRI-onderzoeken uit te voeren. Als dit toch noodzakelijk zou zijn, moet er eerst overleg tussen de behandelend arts en de radioloog plaatsvinden.

Verloop

Voor het onderzoek

Aangezien in heel de ruimte een groot magnetisch veld aanwezig is, is het omwille van veiligheidsmaatregelen verboden om gelijk welk metalen voorwerp en/of elektronica mee binnen te nemen. Daarom zal je gevraagd worden om alle metalen voorwerpen en/of kledij met metaal te verwijderen en eventueel gewoon een badjas aan te doen. Ook een bril, een gebitsprothese en hoorapparaat mogen niet mee in de scanruimte. Als je drager bent van een pacemaker of een ander ingeplant toestel (vb. neurostimulator) doe dan zeker navraag bij jouw behandelend arts of het toestel MRI-compatibel is.

Bij de minste twijfel zal je de toegang tot de onderzoeksruimte geweigerd worden omwille van jouw en onze veiligheid. Wanneer het onderzoek het hoofd of halsgebied betreft, is het belangrijk om geen make-up of haarlak te gebruiken.

Voor een MRI-onderzoek mag je op voorhand eten en drinken, ook als je een onderzoek met een contrastmiddel moet ondergaan. Er is slechts een uitzondering op deze regel: je mag niet eten of drinken voor een MRI-onderzoek van de buik. Enkel eigen medicatie mag met een heel klein beetje water ingenomen worden.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek is het van belang om zo stil mogelijk te blijven liggen en zoveel mogelijk te ontspannen. Afhankelijk van welk lichaamsdeel onderzocht wordt, duurt het onderzoek 15 tot 40 minuten. Het maken van een MRI (Magnetic Resonance Imaging) gaat gepaard met een hard, kloppend en monotoon geluid. Om de geluidssterkte te verminderen, krijg je hiervoor een hoofdtelefoon en indien gewenst extra oordopjes.

Tijdens het onderzoek lig je op een tafel die in een tunnel wordt geschoven. De tunnel is aan beide kanten open. Als er zich tijdens de scan een probleem zou voordoen, kan je de radioloog altijd waarschuwen door middel van de noodknop.

Als je last hebt van claustrofobie, bespreek dit dan op voorhand met jouw behandelende arts zodat hij je de nodige medicatie kan voorschrijven en je deze kan meenemen naar het onderzoek. Als je deze medicatie moet innemen, zorg er dan steeds voor dat je een begeleider bij hebt, want je mag in dat geval niet zelf terug naar huis rijden met de wagen.

 

Na het onderzoek

De radioloog maakt een verslag van de beelden. Je ontvangt een code waarmee de beelden en het verslag door jezelf en de aanvragende arts kunnen bekeken worden. De arts zal de resultaten met jou bespreken.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door

Documenten