ZorgaanbodOnderzoekenNierschorsscan

Nierschorsscan

Dit onderzoek maakt het mogelijk een duidelijk beeld te krijgen van de vorm, de ligging, de grootte en de functie van de nieren. Het wordt vooral gebruikt om bij kleine kinderen een nierinfectie te bevestigen.

Verloop

Voor het onderzoek

Je moet niet nuchter zijn voor het onderzoek. Je kan gewoon eten, drinken en eventueel je medicatie innemen. Je draagt best geen juwelen of metalen voorwerpen omdat die het beeld kunnen verstoren.

Gelieve je voor het onderzoek in te schrijven met je identiteitskaart, aanvraag en klevers in de inschrijvingskiosk en nadien aan te melden op de dienst nucleaire geneeskunde (route 113) op de dag en het uur van de afspraak. Dit onderzoek wordt enkel op de campus Deurne uitgevoerd.

Als je zwanger bent, vermoedt dat je zwanger bent of borstvoeding geeft, gelieve dit te melden bij het maken van jouw afspraak of ons dadelijk te verwittigen! We plannen dan samen een nieuwe afspraak.

Het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit twee delen met een minimale tussentijd van drie uur.

Deel 1:

Op het afgesproken tijdstip krijgt je via een prik de niertracer toegediend. Hierna duurt het nog drie tot zes uur alvorens het product goed is opgenomen ter hoogte van de nieren en beelden kunnen genomen worden. Er wordt je een tijdstip meegegeven wanneer je je opnieuw dient aan te melden voor het opnemen van de beelden. Tussendoor mag je de dienst verlaten. Tijdens de wachtperiode raden we aan zoveel mogelijk te drinken. Dit bevordert de kwaliteit van de beelden.

Deel 2:

Net voor de opnames vragen we je om te plassen zodat de blaas leeg is en we het abdomen goed in beeld kunnen brengen. Het opnemen van de beelden duurt tussen de 30 en 60 minuten.

Vanuit verschillende hoeken worden beelden gemaakt met een zeer gevoelige camera. Deze opnames zijn volledig pijnloos. Het is belangrijk om zo stil mogelijk te blijven liggen tijdens de opnames.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kan je met de auto naar huis rijden en je dagdagelijkse activiteiten verderzetten. Van het onderzoek wordt een rapport gemaakt.  Dit rapport wordt samen met de beelden opgestuurd naar je arts, die je de resultaten zal meedelen bij jouw volgend bezoek.

Zijn er bijwerkingen en risico’s verbonden aan het onderzoek? 

De meeste mensen vertonen geen neveneffecten tijdens het onderzoek. De dosis die je bij het onderzoek krijgt, is vergelijkbaar met de dosis van een standaard radiologisch onderzoek (CT scan/RX). Na het onderzoek kan je met de auto naar huis rijden en jouw huidige activiteiten verder zetten. Je mag ook gewoon eten en drinken.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door