ZorgaanbodOnderzoekenRX-cystografie

RX-cystografie

Een RX-cystografie is een röntgenonderzoek waarbij na het inbrengen van een contrastvloeistof beelden gemaakt worden van de blaas. Dit onderzoek wordt vooral uitgevoerd om onregelmatigheden in de blaaswand, fistels en terugvloei naar de nieren in beeld te brengen. Na het leegplassen kan een eventueel achterblijvend residu bepaald worden.

Wat bij zwangerschap?

Röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of zou je dit kunnen zijn, bespreek dan met jouw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld of moet vervangen worden door een ander onderzoek. Meld dit ook altijd vóór het onderzoek aan de medisch beeldvormer.

Verloop

Voor het onderzoek

Een RX-cystografie gebeurt uitsluitend op afspraak en alleen op basis van een medisch voorschrift. Hou er rekening mee dat het onderzoek door onvoorziene omstandigheden later kan starten dan gepland.

Voor de inschrijving mag je je rechtstreeks aanmelden aan de balie van radiologie met jouw identiteitskaart en medisch voorschrift. Beelden en/of toegangscodes van relevante voorgaande onderzoeken, die ergens anders uitgevoerd werden, neem je mee.

Er is geen specifieke voorbereiding nodig en je moet niet nuchter zijn.

Het onderzoek

Er zal gevraagd worden om voor het onderzoek naar het toilet te gaan omdat je een lege blaas moet hebben.

Er wordt gevraagd om alle juwelen uit te doen en een onderzoeksschortje aan te doen om je kledij te beschermen (schortjes zijn beschikbaar).

Na het aanbrengen van een verdovend glijmiddel wordt een blaassonde ingebracht, wat een beetje onaangenaam kan voelen. Via deze sonde wordt de blaas met een contrastvloeistof gevuld. Vervolgens worden er RX-opnamen van de blaas gemaakt in verschillende posities. Na het verwijderen van de sonde worden er RX-opnamen gemaakt tijdens het plassen en tot slot wordt er nog een foto van de lege blaas gemaakt.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek is het belangrijk om veel water te drinken om een blaasontsteking te voorkomen.

De radioloog maakt een verslag van het onderzoek. Je ontvangt een code waarmee de beelden en het verslag door jezelf en de aanvragende arts bekeken kunnen worden. De arts zal de resultaten met jou bespreken.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door