RX-DDT

Een dundarmtransit (DDT) is een röntgenonderzoek waarbij het ganse traject en de werking  van de dunne darm wordt onderzocht na het drinken van een bariumhoudende contrastvloeistof om eventuele afwijkingen op te sporen.

Wat bij zwangerschap?

Röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of zou je dit kunnen zijn, bespreek dan met jouw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld of moet vervangen worden door een ander onderzoek. Meld dit ook altijd voor het onderzoek aan de medisch beeldvormer.

Verloop

Voor het onderzoek

Een RX-DDT gebeurt uitsluitend op afspraak en alleen op basis van een medisch voorschrift. Hou er rekening mee dat het onderzoek door onvoorziene omstandigheden later kan starten dan gepland.

Voor dit onderzoek moet je minimaal vier uur nuchter zijn. Gelieve ook niet te roken voor het onderzoek omdat dit de maag en darmen prikkelt.

Het onderzoek

De duur van het onderzoek is zeer sterk patiëntgebonden. Het onderzoek kan twee tot zes uur in beslag nemen, zorg er dus voor dat je daarvoor de nodige tijd uittrekt. Verwittig jouw werkgever op voorhand van je afwezigheid.

Tijdens het onderzoek drink je ongeveer een halve liter contrastvloeistof (drie à vier bekers). Er worden op geregelde tijdstippen foto’s gemaakt door de medisch beeldvormer en tot de dunne darm volledig gevuld is en overgaat in de dikke darm. Tijdens het maken van de foto’s moet je mogelijks van positie veranderen. In de laatste fase van het onderzoek kan het zijn dat er druk zal moeten worden uitgeoefend op je buik door middel van een hulpstuk op de röntgentafel.

Er wordt gevraagd om alle juwelen uit te doen en een onderzoeksschortje aan te doen om je kledij te beschermen (schortjes zijn beschikbaar).

Na het onderzoek

Het bariumhoudende contrastproduct kan beperkte constipatie veroorzaken: drink de eerste drie dagen na het onderzoek voldoende water. De stoelgang kan gedurende enkele dagen een witte kleur hebben.

Afhankelijk van welk type contrastvloeistof er werd gebruikt, kan je kortstondig last hebben van diarree.

De radioloog maakt een verslag van het onderzoek. Je ontvangt een code waarmee de beelden en het verslag door jezelf en de aanvragende arts kunnen bekeken worden. De arts zal de resultaten met jou bespreken.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door