ZorgaanbodOnderzoekenRX-Slikfunctie

RX-Slikfunctie

Het röntgenonderzoek (RX) van de slikfunctie wordt meestal uitgevoerd bij slikproblemen. Het kan dan zijn dat je je regelmatig verslikt tijdens het drinken of je kan het gevoel hebben dat er eten blijft hangen in de keel. Tijdens het onderzoek worden foto’s genomen terwijl je contrastvloeistof drinkt.

Wat bij zwangerschap?

Röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of zou je dit kunnen zijn, bespreek dan met jouw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld of vervangen door een ander onderzoek. Meld dit ook altijd voor het onderzoek aan de medisch beeldvormer.

Verloop

Voor het onderzoek

Een RX-Slikfunctie gebeurt uitsluitend op afspraak en alleen op basis van een medisch voorschrift. Hou er rekening mee dat het onderzoek door onvoorziene omstandigheden later kan starten dan gepland.

Er is geen specifieke voorbereiding nodig en je dient niet nuchter te zijn.

Voor de inschrijving mag je je rechtstreeks aanmelden aan de balie van de dienst Medische Beeldvorming met je identiteitskaart en het medisch voorschrift. Beelden en/of toegangscodes van relevante voorgaande onderzoeken, die ergens anders uitgevoerd werden, neem je mee.

Het onderzoek

Er wordt gevraagd om je juwelen uit te doen en om een onderzoeksschortje aan te doen ter bescherming van jouw kledij (schortjes zijn beschikbaar).

Dit onderzoek gebeurt zittend of staand. Je neemt een slok contrastproduct in de mond en op vraag van de medisch beeldvormer of radioloog slik je het in een keer door, zonder verder te bewegen. Deze handeling wordt meermaals herhaald in verschillende richtingen. Ondertussen worden er in een snel tempo radiologische opnamen genomen, zodat alle fasen van de slikbeweging kunnen beoordeeld worden.

Het onderzoek duurt  maximaal tien tot vijftien minuten.

Na het onderzoek

Het bariumhoudende contrastproduct kan beperkte constipatie veroorzaken: drink de eerste drie dagen na het onderzoek voldoende water. De stoelgang kan enkele dagen een witte kleur hebben.

De radioloog maakt een verslag van de beelden. Je ontvangt een code waarmee de beelden en het verslag door jezelf en de aanvragende arts kunnen bekeken worden. De arts zal de resultaten met jou bespreken.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door