Radiotherapie

Radiotherapie betekent behandeling door middel van straling. Net zoals straling wordt gebruikt voor het maken van een röntgenfoto, kan straling ook dienen om tumoren in het menselijk lichaam te behandelen.

Straling beschadigt het DNA van de cellen in je lichaam. Als de stralingsdosis naar deze cellen hoog genoeg is, kunnen ze zich niet meer delen. Zo stopt de groei van de tumor en worden de kankercellen geëlimineerd. Het is onvermijdelijk dat bij radiotherapie ook de cellen in gezonde organen bestraald worden, wat kan leiden tot ongewenste bijwerkingen. Door de juiste behandeltechniek te kiezen, minimaliseren we de hoeveelheid van gezond weefsel dat bestraald wordt. De optimale behandeltechniek hangt onder andere af van de grootte, vorm en locatie van de tumor en hoe deze gepositioneerd is tegenover de gezonde organen.

Behandelingen

Iridiumnetwerk

AZ Monica maakt deel uit van het Iridiumnetwerk, dat verder bestaat uit de ziekenhuizen van het GZA, AZ Klina, UZA, Vitaz, AZ Voorkempen, AZ Rivierenland en ZNA. Iridium is een netwerk van hooggespecialiseerde radiotherapie met zorg op maat. Een hechte samenwerking tussen de bovenstaande ziekenhuizen garandeert optimale zorgverstrekking voor de patiënt. De meeste behandelingen van radiotherapie worden aangeboden in het GZA.