Barbotage

Als je last hebt van schouderklachten, kan je deze laten behandelen door middel van een barbotage. Een barbotage wordt uitgevoerd als de schouderklachten gevolg zijn van verkalkingen in de schouderpezen.

Barbotage is een wetenschappelijk onderbouwde techniek om zeer gericht verkalking aan te prikken.

Verloop

De behandeling

Eerst zullen we je huid ontsmetten en lokaal verdoven. Daarna wordt de kalk met een fijne naald aangeprikt en behandeld. De verkalking wordt aangeprikt, opgebroken en weggespoeld. De ontstekingsreactie die ontstaat als gevolg, zet het lichaam aan om de resterende kalk op te lossen. Er wordt lokaal ontstekingsremmende medicatie ingespoten in de slijmbeurs om te ontsteking te temperen.

De behandeling duurt maximaal 30 minuten.

Barbotage is een veilige ingreep met weinig risico. In zeldzame gevallen kunnen de volgende complicaties voorvallen:

  • lokale bloeduitstorting
  • infectie
  • scheur van de pees
  • allergische reactie op medicatie (cortisone en lokale verdoving, zeer zeldzaam)

Als je toch koorts of uitgesproken lokale zwelling zou ontwikkelen, moet je contact opnemen met de huisarts om infectie uit te sluiten.

Na de behandeling

Het is normaal dat je initieel (tot twee weken na de ingreep) meer pijnklachten zal ondervinden. De klachten en kalk nemen geleidelijk af. Je mag steeds pijnstillers gebruiken of koelen met ijs.

Je mag kort na de behandeling naar huis. Omdat je last kan hebben van de schouder, raden we af om zelf naar huis te rijden.

De eerste week na de behandeling mag je je schouder niet te zwaar belasten. Na deze week kan je je normale activiteiten en fysiotherapie weer hervatten.

Al je na zes tot acht weken nog restklachten ervaart, kunnen we de schouder nogmaals behandelen. In dat geval vraag je opnieuw een verwijsbrief bij de huisarts of specialist.

Deze behandeling wordt uitgevoerd door