Circumcisio

Bij een circumcisie ofwel besnijdenis wordt de volledige voorhuid van de penis operatief verwijderd. De meestvoorkomende reden hiertoe is een te nauwe voorhuid. Een gevolg hiervan kan zijn dat er moeilijkheden optreden bij het plassen, pijn tijdens de erectie en geslachtsgemeenschap of een ontsteking van de eikel of voorhuid. Het kan ook zijn dat een besnijdenis van jongens wordt gekozen uit godsdienstige overwegingen of door hygiënische redenen.

Voorbereiding

Kinderen tot zestien jaar

Bij kinderen vindt de operatie plaats onder algemene verdoving. Je kind wordt opgenomen in het kinderdagziekenhuis. Meestal zal de operatie ‘s ochtends worden uitgevoerd, waardoor je kind vanaf middernacht nuchter moet blijven. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten.

Volwassenen

De ingreep vindt plaats onder algemene verdoving of via een ruggenprik. De opname gebeurt in het dagziekenhuis. Als je bloedverdunnende medicatie gebruikt, zal je deze moeten stopzetten in overleg met je behandelende arts. Er wordt afgeraden om na de ingreep een voertuig te besturen.

Operatie

Na de verdoving worden de geslachtsdelen ontsmet, waarna de omgeving met steriele doeken wordt afgedekt. De ingreep duurt 20 tot 30 minuten.

Bij de operatie wordt de voorhuid verwijderd en worden er rondom oplosbare hechtingen geplaatst aan de basis van de eikel. Deze hechtingen lossen meestal na twee weken en hoeven dus niet verwijderd te worden.

Na de besnijdenis is de eikel meestal onbedekt en kan deze de eerste dagen gevoelig zijn. Soms zijn er verklevingen tussen de voorhuid en eikel die dan tijdens de ingreep worden losgemaakt. Hierdoor ziet de eikel er enkele dagen na de ingreep rood en gezwollen uit. Ook kunnen er af en toe korstjes ontstaan.

Nazorg

Kinderen

Wanneer de ingreep in het dagziekenhuis gebeurt, kan je kind dezelfde dag naar huis. Na de ingreep wordt terramycine meegegeven. Deze zalf moet twee keer per dag ter hoogte van de eikel aangesmeerd te worden. Na de ingreep kunnen wondranden nog wat bloeden. Indien nodig moet eventueel een drukkend verband aangelegd worden.

De volgende dag mag je kind weer douchen, maar een bad wordt ten stelligste afgeraden de eerste tien dagen na de ingreep. Om de penis te ondersteunen zijn ondersteunende onderbroeken het meest geschikt (geen boxershorts).

Bij pijn kan paracetamol volgens lichaamsgewicht tot maximum vier maal per dag worden ingenomen. Je kind kan gedurende drie tot vijf dagen niet naar school. Het is raadzaam om de eerste twee weken niet te sporten of te zwemmen

Volwassenen

Na de ingreep is het beter om het de rest van de dag rustig aan te doen. Neem geen alcoholische dranken en bestuur geen voertuigen gedurende de eerste 24 uur. Een verantwoordelijke volwassene moet ’s nachts bij je blijven. De volgende dag mag je weer douchen.

Je zal enkele dagen niet kunnen werken. Er wordt geadviseerd om de eerste twee weken niet te sporten, zwemmen en geslachtsgemeenschap te hebben. Het is ook beter een ondersteunde onderbroek te dragen (geen boxershorts).

Na de ingreep kan je enkele dagen een pijnlijk gevoel ervaren. Om dit te bestrijden kan je paracetamol innemen, maximaal van vier keer een gram per dag. Op de plaats van de hechtingen kunnen korstjes ontstaan die een trekkend gevoel kunnen veroorzaken.

Volgens afspraak kom je op controle bij de huisarts of uroloog.

Deze behandeling wordt uitgevoerd door

Documenten

Brochure besnijdenis