ZorgaanbodBehandelingenEsthetische chirurgie gelaat

Esthetische chirurgie gelaat

Facelift of halslift

Operatie: de huid wordt losgemaakt van de onderliggende structuren die door de jaren zijn gaan doorzakken (zwaartekracht, vermindering van elasticiteit). Deze structuren worden geheroriënteerd en komen opnieuw op de oorspronkelijke positie te liggen. De huid wordt dan aangepast aan de nieuwe basis. Facelifting is dus niet het aanspannen van wat huid: het is veel meer dan dat.

Moderne esthetische chirurgie van het gelaat omvat de diagnostiek van zowel de beenderige als de weke delen. Als men op efficiënte wijze een verjonging van de uitwendige weke delen (bv. de huid) wil realiseren, is het vaak aangewezen eerst de structureel onderliggende disharmonie van de botstructuren te corrigeren. Tijdens het intakegesprek zal de chirurg proberen te begrijpen wat de klachten van de patiënten zijn en hoe deze verholpen kunnen worden.

Neuscorrectie

De neus is een delicaat aspect van de gelaatsesthetiek omdat de neus, samen met de ogen, de driehoek vormt die bij een eerste oogcontact tussen mensen de aandacht trekt. Vandaar dat zelfs kleine afwijkingen aan de neus, bijvoorbeeld een hump ter hoogte van de neusrug, als blijvend storend kunnen aangevoeld worden. Een goed en gedetailleerd gesprek voor de ingreep is daarom essentieel voor zowel chirurg als patiënt. Dergelijke correcties zijn vaak dé impuls voor een individu om meer zelfzeker te zijn in de sociale omgang. ‘Esthetisch’ mag niet als synoniem worden gesteld voor luxe of overbodig in dit type van delicate chirurgie. In tegenstelling tot oppervlakkige huidafwijkingen laat de neus zich moeilijk camoufleren door make-up en is het chirurgisch resultaat direct waarneembaar.

In de meeste gevallen is het mogelijk de huidsneden – dus ook het litteken – aan de binnenkant van de neus te leggen. De chirurg kan hierdoor het skelet van de neus, dat uit een kraakbenig gedeelte bestaat, veranderen. Bij correctie van de neuspunt kiezen chirurgen doorgaans voor een “open” benadering. Bij deze benadering is er dan een weinig zichtbaar litteken tussen de neusgaten. De operatieve correctie van de neus biedt een blijvend resultaat.

Ooglidcorrectie

De operatie van de bovenste oogleden en/of de onderste oogleden kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden of in combinatie met een “roesje”. In de meeste gevallen gebeurt deze ingreep in daghospitalisatie.

Bij de bovenste oogleden zal de chirurg de overtollige huid verwijderen, gecombineerd met het onderliggende weefsel. Als het nodig is, spant hij de oogspier wat aan.

Bij de onderste oogleden is het meestal een vetuitstulping die aan de basis ligt van de mindere esthetiek. Het is dan ook een combinatie van herverdeling van het vetweefsel en het wegnemen van het overtollige huidweefsel wat tot een beter harmonisch en esthetisch resultaat leidt. De littekens komen bij de bovenste oogleden meestal in de plooi van het ooglid en zijn dan ook nauwelijks zichtbaar. Bij de onderste oogleden maakt de chirurg de snede direct onder de wimperrand zodat ook dit litteken quasi onzichtbaar is. In de eerste week na de operatie zijn de oogleden gezwollen. Na ongeveer vijf dagen kunnen de hechtingen verwijderd worden.

Oorcorrectie

Afstaande oren is een veelvoorkomende afwijking van de oorschelpen. Gelukkig kan dit relatief eenvoudig gecorrigeerd worden tijdens een kleine chirurgische ingreep, zowel bij volwassenen als bij kinderen. De operatie kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden, maar meestal wordt geopteerd voor een daghospitalisatie en zal de correctie onder algemene anesthesie plaatsvinden. De chirurg maakt een kleine huidsnede aan de achterkant van het oor (geen zichtbare littekens). Het kraakbenige skelet van het oor wordt vervolgens gecorrigeerd.

Na de operatie plaatsen we een speciaal drukverband over de oren (de zogenaamde “tulband”). Enkele dagen na de operatie wordt het verband verwijderd en dient men tijdelijk een haarband of muts te dragen ter bescherming van de gecorrigeerde oren (‘s nachts). Hoewel de oorschelpen na de operatie wat rood, gezwollen en gevoelig kunnen zijn, is het herstel meestal vlot en probleemloos.

Neuromodulatoren – Botox

In 1991 werden injecties met botulinetoxine (Botox) voor het eerst geïntroduceerd. Botoxinjecties worden vooral gebruikt om bepaalde gezichtsspieren die frons, kraaienpootjes en andere rimpels veroorzaken te verlammen. Botox werkt voornamelijk op het ontspannen van de onderliggende gezichtsspieren die verantwoordelijk zijn voor vorming van de rimpels. Het effect van deze behandeling duurt ongeveer zes maanden. De Botoxinjecties worden ook gebruikt om bepaalde neklijnen te corrigeren en om overmatig zweten tegen te gaan.

Fillers – Hyaluronzuur

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof. Hyaluronzuur is een natuurlijke vorm van suiker en is aanwezig in de huid. Het zorgt ervoor dat vocht in de huid als het ware wordt vastgehouden zodat de huid er jong en glad uit ziet. Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid af en beginnen fijne rimpeltjes te ontstaan.

Waar worden fillers voor gebruikt?

Hyaluronzuur kan in de gezichtshuid worden aangebracht om rimpels, plooien (en soms littekens) of delen van het gezicht die je liever wat voller had gezien (bijvoorbeeld lippen of wangen) op te vullen. Ook worden ze gebruikt om bepaalde onderdelen van het gelaat te accentueren, zoals de lippen of de jukbeenderen. Het effect duurt gemiddeld drie tot negen maanden, afhankelijk van de soort en hoeveelheid hyaluronzuur dat wordt gebruikt.

Deze behandeling wordt uitgevoerd door