ZorgaanbodBehandelingenFaciale traumatologie

Faciale traumatologie

Traumatologie

De dienst maxillofaciale heelkunde behandelt alle fracturen in het aangezicht en is een tertiair centrum voor de behandeling van complexe aangezichtsfracturen.

Elke aangezichtsfractuur vereist een unieke aanpak. Hiervoor wordt de informatie uit het klinisch onderzoek vergeleken met de radiologische beelden van de CT-scan. Het op zijn plaats zetten van het verplaatste botfragment noemt men reductie. Dit gebeurt steevast onder algemene anesthesie. Meestal moet er een bijkomende incisie gemaakt worden om het botfragment op de juiste plaats te houden met een titanium plaatje en schroeven.

Fractuur oogkas

Voornamelijk de bodem van de oogkas is zeer vaak betrokken bij aangezichtsfracturen. Hoewel het een heel dun stukje bot is, heeft het een essentiële functie in het op zijn plaats houden van het oog. Het verplaatsen van de bodem van de oogkas leidt dan ook vaak tot dubbelzicht en een vermindering van de oogbewegingen.

Via een insnede aan de binnen- of buitenkant van het ooglid kan de bodem van de oogkas worden gereconstrueerd met behulp van lichaamseigen bot of met behulp van een titanium plaatje. Nadien mag de patiënt drie tot vier weken niet meer snuiten en er wordt een antibioticakuur voorgeschreven.

Complexe neusfractuur

Bij een breuk in het centrale deel van het aangezicht zijn vaak zowel de benige structuren van de neus en het aanpalende deel van de oogkas betrokken. Naast scheefstand van de neus kan hierdoor soms ook het neussilhouette verdwijnen of de afstand tussen de twee ogen vergroten. Vaak is een insnede in de behaarde hoofdhuid nodig om alle fragmenten op zijn plaats te fixeren met titanium microplaatjes en schroefjes.

Fractuur jukbeen

Het jukbeen is een bepalende structuur voor de contour en de breedte van het aangezicht, maar beschermt ook de kauwspieren en een stuk van de onderkaak. Bij een breuk van de boog van het jukbeen is er naast een esthetisch defect dan vaak ook een verminderde mondopening. Indien het jukbeen op meerdere plaatsen gebroken is, kan dit ook nog leiden tot dubbelzicht. Via een insnede in het onderste en bovenste ooglid en via een insnede in de mond wordt het jukbeen opnieuw op zijn plaats gezet en worden titanium plaatjes en schroeven aangewend om het stuk op zijn plaats te houden.

Fractuur kaak

Als enkel het dunne kaakbot rondom de tanden gebroken is (typisch na een val op de fronttanden), zijn vaak enkele tanden mobiel. Deze worden dan gespalkt door de tandarts of de maxillofaciale chirurg.

Bij een breuk van de bovenkaak bewegen alle tanden van de bovenkaak in één stuk, en klaagt de patiënt van een veranderde beet. Bij een fractuur van de onderkaak, beweegt de onderkaak niet meer als één geheel maar als losse stukken. Ook hier klaagt de patiënt van een veranderde beet. Bij een breuk in het kaakgewricht wordt vaak ook pijn voor het oor aangegeven, die verergert bij het openen van de mond.

Om de beet te herstellen, worden spalken ingebonden rondom de tanden. Hierdoor komen de fragmenten opnieuw op hun plaats. Via een insnede in de mond worden titanium plaatjes en schroeven geplaatst om de fragmenten op hun plaats te houden. Voor een breuk in het kaakgewricht maken we soms een insnede net voor het oor of ter hoogte van de kaakhoek. Na de operatie blijven de spalken meestal nog enige tijd zitten en worden elastiekjes aangebracht om de beet te begeleiden. De patiënt wordt gevraagd zachte voeding te eten om de kaak niet te zwaar te belasten.

Deze behandeling wordt uitgevoerd door